Gör din kebab på kyckling i sommar

kycklingAlla älskar kyckling! Kanske är det för att den är så lätt att variera. Den kan stekas, kokas, friteras, färseras, grillas med mera. Och naturligtvis kan man också göra kebab av den!

En som också älskar kyckling är Tareq Taylor. Så till den milda grad att han har skrivit en hel bok om den, Tareq Taylors kyckling, (Bonnier Fakta, 2017). Bland många andra recept så har vi hittat detta recept på kebab i hans kokbok. Tareq Taylor tillagar sin kebab på spett, och detta i ugnen.

Kebab steks traditionellt på ett rotisserispett och ska grillas stående för att fettet ska rinna ner längs köttet. Man skalar sedan av köttet allteftersom det blir färdigt och låter resten vidare tills det får en ny stektyta. Den goda tahinisåsen – ett måste till kebab – ska bli krämig utan att vara en kräm och rinnig utan att vara för rinnig. Förstår du vad jag menar?

4 portioner
ca 1 kg kycklinglårfilé utan skinn
1 stor gul lök

KRYDDBLANDNING
1 tsk malda sju kryddor
1 tsk malen sumak
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt

HET CHILISÅS
1 dl tomatpuré
3 msk srirachasås
1 ½ dl vatten

TAHINISÅS
1 dl tahini
1 dl vatten
saften från ½ citron
½ tsk salt

VITLÖKSMAJONNÄS
1 äggula
2 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
2 hackade vitlöksklyftor
2 ½ dl neutral olja

TILL SERVERING
strimlad isbergssallad
tomater i halvor
hackad bladpersilja
salladslök i 2 cm bitar på diagonalen + ½ tsk sumak
små delade saltgurkor
tunn- eller pitabröd
hummus
ev. peperoni

Kebab på spett med många tillbehör. Foto: Marcus Lawett.

Kebab på spett med många tillbehör. Foto: Marcus Lawett.


GÖR SÅ HÄR

➻ Blanda allt till kryddblandningen och gnugga sedan in den i kycklingen (gärna dagen innan).
➻ Gör såserna. Rör ihop ingredienserna till chilisåsen. Vispa ihop tahinin med vattnet. Tillsätt citronsaft och salt och vispa igen. Mixa alla ingredienser till majonnäsen utom oljan till en slät blandning. Häll i oljan droppvis till en början under mixning och sedan i en tunn stråle tills det blir en tjock majonnäs.
➻ Värm ugnen till 180 grader.
➻ Skär ett lock på löken (låt skalet sitta kvar) och lägg ”locket” åt sidan. Lägg den större delen av löken med snittytan ner och stick ett spett rakt in i löken. Trä sedan upp kycklingköttet omlott på spettet. Avsluta med det skalade löklocket på toppen – det ger smak och blir en fin detalj! Ställ hela spettet långt ner i ugnen och stek i cirka 1 timme. Ta ut och låt vila i 10 minuter.
➻Skär av köttet i tunna skivor längs spettet med en vass kniv, som man skär en riktig kebab.
➻Servera köttet med tillbehören i olika skålar och gärna med mjukt arabiskt tunnbröd (lawash), eller vanligt pitabröd. Ät köttet, de olika såserna och grönsakerna antingen inrullade i tunnbröd eller fyllda i pitabröd.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera