Kycklingcurry med rotibröd

Detta recept på kycklingcurry med rotibröd är signerat Mange Schmidt.

Foto: Stefan Wettainen

Foto: Stefan Wettainen

 

På öarna i Karibien är det väldigt vanligt med rotibröd fyllda med diverse ”curried” mat, det vill säga grytor och grönsaker tillagade med typiska kryddblandningar. Är man hardcore så gör man en getcurry, men i detta recept håller vi oss till kyckling.

KYCKLINGCURRY

1 hel kyckling
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
lika mycket färsk ingefära som vitlök
neutral olja till stekning
2 tsk hackad chilifrukt av valfri sort, gärna Scotch bonnet
1 tsk torkad timjan
5 dl hönsbuljong
ca 500 g kokosmjölk
1 msk mörkt muscovadosocker
1⁄2 kruka färsk koriander

CURRYMIX
1 msk gurkmeja
1 msk hel spiskummin
1⁄2 msk korianderfrön
1⁄2 msk gula senapsfrön
1⁄2 msk torkad chili
5 kryddnejlikor
1⁄2 tsk svartpeppar
1 nypa kanel
1 tsk salt + olja till ingnidning

Stycka kycklingen genom att först skära bort vingarna. Skär sedan loss låren och dela dem vid lederna så att du får två så kallade drumsticks och två lårfiléer. Dela kycklingkroppen så att du får en ryggdel och en bröstdel. Stycka sedan bröstdelen på längden så att du får två filéer med ben. Därefter delar du filéerna tvärsöver, så att du får fyra delar filé med ben och allt. Gör likadant med ryggdelen. Nu har du fjorton kycklingdelar som du lägger i en plastpåse. Var det svårt? Sök på nätet så finner du många bra sidor som visar hur man gör.

Hetta upp kryddorna till currymixen i en panna utan fett. Rör runt tills en ljuvlig doft börjar sprida sig och det precis börjar ryka försiktigt. Lägg kryddorna i en mortel (eller mixer) och mortla dem ordentligt.

Blanda cirka 2 matskedar av currymixen med salt och lite olja. Gnid in kycklingdelarna noggrant med blandningen och låt dem sedan stå ett tag.

Skala och hacka lök, vitlök och ingefära.

Värm lite olja i en stor gryta och stek kycklingen vackert gyllenbrun i omgångar. Lägg i lök, vitlök, ingefära, chili, timjan samt det som är kvar av currymixen. Låt steka några minuter till under omrörning. Häll på buljongen, kokosmjölken och sockret. Rör runt, sänk värmen och låt det hela sjuda försiktigt utan lock. Rör om då och då och skumma även bort det fett som flyter upp till ytan. När grytan är klar ska köttet ramla av benen och vätskan ska ha blivit ganska trögflytande, det brukar ta ungefär 1 1⁄2 timme.

Hacka koriandern och rör ned den precis innan du tar av grytan från spisen.

ROTIBRÖD

Degen till det här superenkla brödet ska vara ganska kladdig. Den är väldigt lätt att göra för hand, så låt hushållsmaskinen vila denna gång. Satsen ger fyra bröd.

2 dl fullkornsvetemjöl
1 nypa salt
4 msk ghee, rapsolja eller smält smör
1 dl vatten

Blanda mjöl och salt i en bunke och häll i hälften av fettet. Ned med händerna i bunken och arbeta ut fettet i mjölet. Tillsätt vatten i omgångar medan du hela tiden fortsätter att arbeta degen. Man får känna efter om man behöver mer eller mindre vatten, men degen ska som sagt vara väldigt lös. Låt degen vila i 15 minuter.

street foodForma små runda bollar i golfbollsstorlek på frikostigt mjölat bakbord. Kavla ut dem så runt och tunt du kan – de ska se ut som tortillas ungefär.

Hetta upp en torr stekpanna och langa i en degrundel. Att det bildas små bubblor på brödet är bara som det ska vara. Pensla brödet med fett och vänd efter några få minuter. Pensla även på andra sidan. Lite bruna fläckar är bra, men låt inte brödet steka för länge. Förvara dina färdiga rotis under fuktig bakduk medan du gräddar klart resten.

Lägg kycklingcurryn i rotibröden, rulla dem till strutar och ät! Eller – man kan ha en massa andra grejer till också om man vill. Kokt eller stekt potatis blandad med haricots verts är gott. Raita passar också bra. Eller varför inte bara färska grönsaker? Du bestämmer själv, visst är det fint!

Receptet är hämtat ur Mange Schmidts bok Street Food en introduktion, (Bonnier Fakta, 2014).

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera