Kryddiga mexikanska tacos

Ska du bara göra en sorts taco, så gör den här! Härligt fylliga smaker som drar lite åt det rökiga hållet i kombination med en skön hetta från chilin.

Foto: Åsa Dahlgren

Foto: Åsa Dahlgren

6–8 PORTIONER

800 g benfri fläskkarré i bit
1 hel chipotlechili
1 silverlök
3 vitlöksklyftor
1 förpackning krossade tomater (ca 400 g)
ca 2 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
3 lagerblad
1 krm malen kryddpeppar
1 krm malen muskotnöt 
1/2 msk salt
ca 1/2 msk honung

TILL SERVERING
varma tortillabröd
picklad rödlök
hackad färsk koriander

Skär köttet i 3 x 3 cm stora bitar. Ta bort stjälken på chilin. Hacka silverlök och vitlök och lägg tillsammans med resten av ingredienserna, utom honungen, i en stor kastrull eller gryta. Låt koka på medelvärme under lock i cirka 2 timmar eller tills köttet är mört. Rör om då och då och tillsätt eventuellt mer vatten om blandningen verkar för torr. Ta av locket och fortsätt att koka tills det mesta av vätskan har kokat bort. Smaka av med honung och trasa sönder köttet en aning med en kraftig handvisp eller liknande.

Servera tillsammans med tortillabröd, picklad rödlök (se nedan) och koriander.

TIPS! Köttet blir extra gott om det bryns i lite smör strax före servering. Fläskkarrén kan bytas ut mot kycklinglårfilé. Minska då koktiden till cirka 1 timme.

PICKLAD RÖDLÖK
2 rödlökar
saften av 2 limefrukter
1/2 dl äppelcidervinäger
1 krm torkad oregano
salt

Strimla rödlökarna fint och blanda med resten av ingredienserna. Låt stå och dra i minst 15 minuter innan servering. 

tacoomslagReceptet är hämtat från kokboken Taco Mexican Style av Malin Eriksson, (Bonnier Fakta, 2014). Läs mer om boken i Tacos på riktigt – the Mexican Style.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera