Kryddiga körsbärstomater

I boken Konservera året runt (Pagina förlag, 2014) har vi hittat detta recept på kryddiga körsbärstomater. Inläggningen är vacker, och de mjuka tomaterna ”exploderar” i munnen när du biter i dem. Små gröna eller gula tomater fungerar också bra.

KRYDDIGA KÖRSBÄRSTOMATER

InDesign PDF Preset: Penguin_PDF_Translation_BlackSVÅRIGHETSGRAD LÄTT
SPECIALUTRUSTNING 1 STERILISERAD BURK (1 LITER) OCH SYRABESTÄNDIG GUMMIRING
GER CIRKA 1 KG
HÅLLBARHET 1 ÅR
SERVERINGSFÖRSLAG ANVÄND SOM DEKORATION ELLER SERVERA SOM TILLTUGG

INGREDIENSER
1 kg fasta, röda eller gula körsbärstomater, gärna med kvisten
10-12 basilika- eller myntablad
sockerfri, söt vinäger för konservering

TILL VINÄGERN
4 liter äppelcidervinäger eller maltvinäger
3 dl koncentrat av äpple eller päron
2 msk svartpepparkorn
1 msk kryddpepparkorn
2 tsk kryddnejlikor
2 msk korianderfrön
3 kanelstänger
några färska eller torkade chilifrukter (valfritt)

1 Häll vinägern och juicekoncentratet i en rostfri kastrull. Koka upp och skumma av. Gör en kryddpåse av övriga ingredienser. Tillsätt vinägern och lått koka i 10 minuter.

2 Lyft ur kryddpåsen, häll vinägern i de heta flaskorna och försegla. (Du kan använda vinägern omedelbart, men den blir godare med tiden).

3 Gör små hål i tomaterna med hjälp av en vass tandpetare. Placera i burken tillsammans med myntan och basilikan.

Häll i den sockerfria söta vinägern, och se till att den täcker tomaterna med minst 2,5 centimeters marginal. Skaka burken. eller rör om med en träsked, för att avlägsna eventuella luftfickor.

5 Lägg en tyngd över tomaterna och försegla. Tomaterna är klara att äta efter 4-6 veckor, men tjänar på längre lagring.

konserveraMer om Oded Schwartz bok Konservera året runt finns här på Smak för mat.

 

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera