Krossad potatis med paprika, lime och vanilj

Lisa Förare Winbladh har i sin bok Det godaste jag vet, (ICA-förlaget, 2014) samlat recept med sina favoritsmaksättningar. I kapitlet om chili har vi hittat detta recept på krossad potatis med paprika, lime och vanilj.

Foto:Linus Meyer

Foto: Linus Meyer

 

Den här rätten fick jag inspiration till när jag intervjuade den peruansk-skånska chokladdrottningen Maria Escalante. Hon berättade om den peruanska rätten där potatis mosas med olivolja, lime och chili. Det är min översättning av hennes matminne. Eftersom jag älskar kombinationen av potatis och vanilj åkte det med lite vaniljskrap också. Rätten är god både varm och ljummen. Servera gärna fläskkotlett eller kyckling till. Det är viktigt att välja smakrika paprikor; avlånga delikatesspaprikor och mild grön chili. De kan ofta fyndas på torg.

800 g potatis av fast eller halvfast typ, t ex Bintje eller Amandine
Dressing:
vaniljstång
1 dl fin olivolja, helst av fruktig typ
100 g röd paprika chiliflingor och färsk hackad grön chili efter behag
1⁄2 dl finhackad schalottenlök
finrivet skal från 1 lime
2 msk pressad lime
1 tsk råsocker eller ljust
muscovadosocker 1 tsk salt

Förbered dressingen i god tid. Snitta vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och blanda dem med oljan. Tvätta paprikan noga och finhacka. Blanda med övriga ingredienser till dressingen. Låt stå och dra minst en timme.
Skala potatisen och sjud den mjuk i lättsaltat vatten.
Slå av vattnet från potatisen och låt den ånga av i den torra heta kastrullen. Mosa den grovt med t ex en potatisstöt tillsammans med dressingen. Spara lite av dressingen till dekoration och ringla över den färdiga salladen.

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera