Köttfärspaj med tomat och ramslök

I denna läckra paj från Leif Mannerströms kokbok Färs (Norstedts, 2014) används ramslök. Om man tillagar pajen när det inte är säsong för ramslöken så går det bra att använda sig av purjolök istället.

 Foto: Tomas Yeh

Foto: Tomas Yeh

Ingredienser till 4 personer
250 g nöt- eller blandfärs
smör till stekning
1 broccoli
2 stora tomater
1 knippe ramslök alt 1 purjolök
3 ägg
3 dl vispgrädde
3 dl riven lagrad ost
salt och peppar

PAJDEG
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

TILL SERVERING
ev. en god tomatsallad

GÖR SÅ HÄR
Börja med att göra pajdegen. Skär smöret i små bitar. Mixa i matberedare tillsammans med mjöl till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Låt vila i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225º och förgrädda skalet i 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200º.
Bryn köttfärsen i smör. Salta, peppra och lägg över i pajformen. Dela broccolin i små buketter. Skär tomaterna i grova bitar och strimla ramslöken. Lägg broccoli, tomater och ramslök i pajformen.
Vispa ihop ägg och grädde. Häll äggstanningen över pajen och toppa med riven ost.
Grädda i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.
Servera den nygräddade pajen med en god grönsallad om så önskas.

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera