Korma à la Tareq Taylor

kycklingEn av Tareq Taylors favoritråvaror är kyckling. Något han inte är ensam om. Detta har han manifesterat genom sin nya kokbok Tareq Taylors kyckling, (Bonnier Fakta, 2017). Du kan läsa mer om kokboken här på Smak för mat.

Detta recept på korma med friterade lökbollar kommer från denna kokboken.

Om du aldrig har lagat indiskt tidigare kan du börja med den här smakrika men ändå milda kycklinggrytan som hela familjen kommer att gilla. Börja med att läsa igenom receptet och förbered sedan de olika delarna – det tar bara en kvart ungefär. När det väl är gjort går det snabbt att få grytan färdig. Lökbollarna – ”onion bahjin” – är inget måste men är verkligen goda till!

4 portioner

ca 600 g kyckling utan ben, t.ex. 2 bröstfiléer och 2 lårfiléer
6 lagerblad
3 msk olja eller ghee
1 finhackad gul lök
ca 1 tsk salt

LÖKBOLLAR
4 hackade knipplökar med blast
2 hackade vitlöksklyftor
2 hackade röda chili
ca 1 tsk salt
1 tsk torkad chili
1 tsk kumminfrö
1 tsk korianderfrö
1 tsk gurkmeja
2 msk rismjöl
2 dl kikärtsmjöl
ev. lite vatten om smeten är torr
olja till fritering

CASHEWNÖTSBLANDNING
½ dl naturella cashewnötter
½ dl vatten
1 dl naturell yoghurt, 3 %
1 dl vispgrädde

KRYDDBLANDNING
1 tsk gurkmeja
1 tsk malda korianderfrö
1 tsk malen spiskummin
1 tsk garam masala
1 tsk chilipulver eller 1 skivad röd chili

TOMATBLANDNING
3 hackade vitlöksklyftor
3 cm skalad färsk ingefära i bitar
2 ½ dl kycklingbuljong
½ dl krossade tomater eller 1 hackad tomat

TILL SERVERING
kokt basmatiris
naturell yoghurt

GÖR SÅ HÄR

➣ Börja med lökbollarna. Lägg lök, vitlök och chili i en skål och krama in saltet. Låt stå i 5 minuter. Stöt eller mortla kryddorna och knåda sedan ihop allt till en klibbig smet (ta mer vatten om det behövs). Forma smeten till bollar och fritera dem gyllenbruna i olja som är 170 grader. Låt rinna av på hushållspapper.
➣ Blötlägg cashewnötterna i vatten, yoghurt och grädde i cirka 15 minuter. Blanda allt till kryddblandningen.
➣ Mixa vitlök, ingefära, buljong och tomater (till tomatblandningen) slätt med stavmixer.
➣ Fräs hela lagerblad i olja eller ghee i cirka 30 sekunder. Tillsätt löken och fräs i cirka 5 minuter till. Blanda ner kryddblandningen och kycklingen och fräs i cirka 5 minuter till. Slå över tomatblandningen, koka upp och låt sjuda i cirka 5 minuter.
➣ Mixa cashewnötsblandningen med stavmixer. Blanda ner den i grytan och sjud under lock i cirka 15 minuter. Smaka av med salt.
➣ Servera med ris och yoghurt – och gärna lökbokar.

Korma med friterade lökbollar. Foto: Marcus Lawett.

Korma med friterade lökbollar. Foto: Marcus Lawett.

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera