Köpingebrobröd

rödbetsbrödPå fälten kring Köpingebro på Österlen odlas rotfrukter av många slag. I detta recept får några av rotfrukterna sätta sin prägel på bröden. De olika degarnas färger inspirerar till stordåd på bakbordet. Receptet ger två härliga bröd, men degen kan givetvis också bakas ut på andra sätt.

Köpingebrobröd

50 g jäst
5 dl mjölk
¾ dl rapsolja
2 msk sirap
1 msk ättiksprit
1 msk salt
2 dl vetegroddar
2 msk torkade örter t.ex. timjan, oregano, rosmarin
18 dl vetemjöl

Smaksättning

2 rödbetor
2 morötter
1 palsernacka

Skala och riv rotfrukterna var för sig. Smula jästen i en bunke. Blanda mjölk och rapsolja i en kastrull och värm det fingervarmt. Blanda vätskan i jästen och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt sirap, ättika, salt, vetegroddar och örter och blanda väl. Tillsätt mjölet och knåda degen smidig.

Dela degen i tre lika stora delar. Arbeta in rotfrukterna i var sin del. Det kan behövas lite extra mjöl om rotfrukterna innehåller mycket vätska. Låt degarna jäsa var för sig i 40 minuter.

Baka ut varje deg till två stycken 30 cm långa rullar. Lägg rullarna tillsammans tre och tre (en av varje färg) och vrid dem som ett rep.

Låt bröden jäsa 20 minuter. Pensla med vatten. Grädda i 200 grader ca 40 minuter.

 

Tack Eva Olsson på Österlenkryddor som har delat med sig av detta roliga brödrecept!

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera