Konsten att kombinera rätt öl till rätt mat

öl

Rätt använt kan öl verkligen lyfta upp maträtter. Så hur bör man egentligen kombinera denna gyllene dryck och mat på allra bästa sätt? Och finns det fallgropar eller sånt som man borde undvika? Du som gillar öl eller är intresserad av att lära dig mer om drycker får här tips på hur du kan göra för att få den bästa tänkbara matupplevelsen.

Öl till fläsk, nöt och diverse kötträtter

Beträffande olika kötträtter finns egentligen inte några särskilda regler eller direkta råd om vilka ölsorter som är bäst till vad. Men rent generellt kan man säga att ju lättare rätten är desto ljusare öl brukar man rekommendera. Många föredrar ljus lager till både fläsk och nöt. En porter eller stout går också bra till en fin bit oxfilé. Till lamm och rätter med orientaliska kryddor kan ett neutralt öl vara bra, som Pripps eller Heineken.

sushiÖl till fisk, skaldjur och sushi

Till vanlig ”svensk” fisk föredrar jag personligen faktiskt öl före vitvin. En ljus lager till lax fungerar fint och öl till torsk eller fiskpinnar ger rätterna en extra dimension. Till skaldjur som hummer och krabba fungerar det fint med kryddig och smakrik tjeckisk öl och ale. Till lätta fisk- och skaldjursgrytor kan det vara en bra idé att tänka på så ljusa ölsorter som möjligt.

Gillar du sushi är det ingen dum idé att skölja ner maten med en kyld, ljus lager. Varför inte pröva en japansk variant som Kirin Ichaban? Ett annat fint alternativ är Sol eller en Pale Ale.

Tips!: Låt dig inspireras av den perfekta Sushin!

Öl till kyckling, pasta, smörgåsar och ost

Nästan vilka ölsorter som helst går bra till flertalet kycklingrätter och mat som innehåller ost som smörgåsar och pasta. Om man inte vill att ölen ska ta över för mycket så är ljusare öl ofta bättre. Å den andra sidan, om man vill anpassa maten efter ölen och låta den senare komma till sin rätt, är en BLT perfekt mat till all slags öl, från smakrika tjeckiska sorter, tysk veteöl och så klart även till ale och stout. Till kryddiga ostar kan det dock vara lämpligt med mera neutralt öl eller kanske en mörk lager.

chiliÖl till stark mat och Chili

Det är riktigt svårt att kombinera vin med riktig stark chilihetta oavsett om det rör sig om asiatisk eller sydamerikansk mat. Vinet får slåss mot de starka kryddor om dina smaklökar. Lösningen till problemen är helt enkelt att dricka öl istället. Rör sig hettan om lättare smakar och asiatisk mat, fundera på en ljus lager eller smakrikt ale. Om det istället rör sig om stark mat som har många andra kryddor kan det vara väl värt att kombinera maten med en mörk lager, porter eller stout.

Tips!: Varför inte testa att göra smarrig, stark ölbräserad kyckling på szechuan-vis?

chili-con-carneÖl till grytor och kryddig mat

Mörk lager och stout fungerar fint till en mustig köttgryta som Gulasch, en smakrik rätt som coq au vin och till kryddiga grytor. Även till stark kinesisk hot pot blir en välkyld stout en riktigt fin törst- och kryddsläckare. Men om det är lättare grytor det rör sig om kan man även överväga ljusa ölsorter.
Tips!: Lär dig hur du gör en perfekt ungersk gulasch!

 

Tips!: Om du nu fått mersmak och vill veta mer om olika ölsorter och hur man kan använda dom rekommenderar jag en upplyftande och välsmakande ölprovning.

Print Friendly

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , ,

No comments yet.

Kommentera