Konservera året runt

konserveraKonservera året runt, men kanske helst på sommaren då vi har lite mer tid och det finns en uppsjö av goda råvaror till hands!

Är man intresserad av att börja konservera frukt och grönsaker så är detta en bok att grotta ner sig i.

Många anser väl att det bara är på sommaren man ska sylta och safta. Men om man läser denna bok inser man att varje årstid har något att erbjuda. På vintern finns det inte så många ingredienser som är lämpliga för konservering, men att göra marmelad på alla härliga citrusfrukter som erbjuds passar alldeles utmärkt. På våren när naturen vaknar till liv bjuds desto fler råvaror för att det senare under högsommaren fullkomligt exploderar i fruktträdgården och trädgårdslandet. Nu finns det hur mycket som helst att göra gelé, sylt, marmelad och andra söta konserveringar av. På hösten sen så ska man som Oded Schwartz säger fylla köket med underbara dofter från saftiga frukter, kryddor och torkade örter. Det är också den tid på året då det är lämpligt att salta in kött, tillverka korv, röka fisk och göra patéer och leverpastej.

Oded Schwartz bok är en praktisk handbok i konserveringens ädla konst som förklarar förloppen steg för steg. Först får vi en genomgång av den utrustning man kan behöva, varav det mesta faktiskt finns i ett normalutrustat hem. Därefter kommer en hel del matnyttig information om i vad och hur man bör försluta sina alster. Ska det värmebehandlas och i så fall hur länge osv. Sedan en grundläggande genomgång av hur man tillverkar sylt, gelé, marmelad, chutney, ketchup och såser samt pickles och vinäger.

Boken innehåller väldigt många recept på inläggningar och konserveringar, såväl traditionella recept som nya lite spännande recept. Alla recepten är pedagogiskt förklarade med svårighetsgraden angiven, serveringstips och inte minst med hållbarhetstiden angiven. Sitt trista omslag till trots så blir man faktiskt lockad att göra en hel del av inläggningarna. För visst låter det spännande med till exempel apelsin- och dragonsenap eller klementiner inlagda i konjak?

Och glädjande nog för alla oss som inte är experter på att konservera så är merparten av recepten – i vart fall enligt Oded Schwartz – lätta att göra!

tomatgurkasfrukt

 

 

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera