Kola, fudge, knäck och bräck av en mästare

kolaknäckomslagDetta är ingen julkokbok. Men läs bara titeln: Kola, fudge, knäck & bräck (Bonnier Fakta, 2015) så förstår du att den passar som handen i handsken när du ska göra julgodis.

Det är en frestande bok som Sara Aasum Hultberg gjort efter att hon vunnit den prestigefulla tävlingen Årets konditor 2014. Vi får handfasta råd i lilla konditorskolan, både gällande råvaror, redskap och om hur man faktiskt utför de olika momenten. Sara Aasum  Hultberg delar med sig av sina favoritrecept, både moderna läckerheter och klassiker med smör, grädde, socker, choklad, nötter, och bär. Det mesta är enkelt att laga hemma och allt är förstås gott!

Här ett fantastiskt recept på lakritskola med lime och havssalt. Kanske något att bryta av den traditionella kolan eller knäcken till jul med?

”Många älskar lakrits och inte bara i sötsaker utan till och med i mat. Här har jag använt lime för att få en fin balans mellan lakritsen och kolan. Jag gillar att använda flingor av havssalt för både utseendets och smakens skull.”

CIRKA 24 KOLOR

2 ½ dl vispgrädde
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl glykos
1 dl vatten
½ dl lakritssirap
1 tsk lakritsgranulat
rivet skal från 1 lime
+ 1 msk pressad saft
½ tsk havssalt
½ tsk havssalt + 1 tsk lakritsgranulat till garnering

GÖR SÅ HÄR:

Värm grädde och smör i en kastrull tills smöret har smält. Koka samtidigt upp socker, glykos och vatten i en annan kastrull och låt det koka utan att röra om tills sockret har en temperatur på cirka 170 grader och en gyllenbrun färg.

Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar. Rör om med en visp mellan varven. Låt allt koka ihop och tillsätt sedan lakritssirap, lakritsgranulat, limeskal och limesaft samt ½ tsk salt. Låt kolan koka tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Ta av från värmen och låt svalna i ett par minuter.

Häll ut kolan på bakplåtspapper och strö över havssalt och lakritsgranulat. Låt kolan stå och stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.

Lakritsgranulat finns i välsorterade livsmedelsbutiker och i hälsokostaffärer. Granulatet kan ersättas med lakritspulver. Lakritssirap hittar du i delikatessbutiker, hos Lakritsroten och på nätet.

Klipp eller skär kolan i bitar.

Foto: Helén Pe

Foto: Helén Pe

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera