Kokt lax i dillsås

Eriks saser

Nu efter att ha ätit julmat så det står härliga till tycker jag att det smakar speciellt gott med något helt annorlunda. Så varför inte prova detta frestande recept från Erik Lallerstedt? Receptet är taget från hans nya kokbok Eriks såser och favoritrecept som jag skrev om för ett tag sedan.

 

 

 

 

Kokt lax i dillsås 

Den här rätten är tillägnad Tore Wretman, då han ville ha receptet av mig till en kokbok som han skulle ge ut.

Ingredienser:

4 laxbitar à 150 g
4 medelstora potatisar
2 gulbetor
2 morötter
2 palsternackor
salt
1 ½ liter vatten

såsen:

½ lök, finskuren
2 msk smör
3 dl vitt vin
1 dl kycklingfond
2 dl grädde
1 citron, saft + zest
1 knippe dill, finskuren
salt och peppar

så här gör du med laxen och grönsakerna:

1.
Skölj och ansa laxen.
2.
Skala potatis och grönsaker och skär i bitar.  Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av och spara vattnet.
3.
Låt grönsaksvattnet koka upp igen och lägg i laxbitarna. Koka hastigt upp och dra sedan kastrullen av spisen. Låt dra i cirka 4 minuter.

Servera laxen med grönsaker och dillsås.

såsen gör du så här:

1.
Fräs löken i 1 matsked smör, tillsätt vinet och låt koka ihop tills hälften återstår.
2.
Häll i fonden och grädden och låt såsen koka ihop utan lock så att den reduceras något. Sila såsen.
3.
Tillsätt citronsaft, -zest och dill. Smaka av med salt och peppar. Blanka av med 1 matsked smör.

koktlax

© Bruno Ehrs

 

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera