Eva kokar lamm med grönmynta

kokt lammEtt klassiskt recept på kokt lamm men med en lite ny smaksättning. Eva Olsson på Österlenkryddor berättar att smaksätta med en kombination av sötma och syra har gamla anor. Dillkött finns i alla hennes släktingars gamla handskrivna receptsamlingar. Eva väljer gärna att byta ut dillen mot grönmynta, både i kokvattnet och i såsen. Receptet räcker till 4 personer.

Kokt lamm

1 kg framdelsbitar av lamm
2 morötter
2 lökar
7 vitpepparkorn
2 tsk salt
1 knippe grönmynta
2 lagerblad

Skala morötter och lökar och skär i bitar. Putsa köttet och lägg det i grytan tillsammans med morot, lök, vitpeppar, salt och grönmynta. Häll på vatten så att det täcker. Koka försiktigt i ca 1 ½ timme eller tills köttet känns mört.

Sås

2 msk smör
2 msk vetemjöl
kokspad
1 dl finhackad färsk grönmynta eller ½ dl torkad
ättika, strösocker

Smält smöret och vispa i vetemjölet. Späd med silat kokspad och låt koka tills såsen har rätt konsistens. Smaksätt med några droppar ättika, en nypa socker samt grönmynta. Servera med kokt potatis.

Eva Olsson på Österlenkryddor är en fantastisk inspirationskälla bl.a när det gäller att krydda sin egen snaps.

Eva Olsson på Österlenkryddor är en fantastisk inspirationskälla bl.a när det gäller att krydda sin egen snaps.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera