Klassisk romtopf

En klassisk romtopf. Foto: Magnus Carlsson

En klassisk romtopf. Foto: Magnus Carlsson

Romtopf är ett perfekt sätt att ta tillvara bär och frukter i takt med att de mognar. Gör en bas som du sedan bara fyller på under tiden som säsongen går. Stenfrukter som körsbär, bigarråer, persikor, aprikoser och plommon passar bra, men jordgubbar och björnbär kan också fungera.

1 stor glasburk (ca 8 portioner)

1 vaniljstång
5 1⁄2 dl (500 g) strösocker
ca 75 cl mörk god rom
ca 2 liter (1 kg) blandade bär och stenfrukter, t.ex. plommon, körsbär, persikor, aprikoser

1 väl rengjord glasburk med lock (ca 3 liter)

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda fröna med sockret. Skölj och kärna ur bären och frukterna. Varva dem med sockret i glasburken. Sätt på locket och låt stå i kylskåpet över natten.

Ta ut burken och häll på rom tills all frukt är täckt. Försök att inte röra om för mycket när sockret väl har lösts upp, för då kan innehållet gå sönder. Sockret kommer med tiden att lösa upp sig i vätskan. Ställ kallt och fyll på med bär och frukter som mognar allteftersom, om du har plats i krukan. Se bara till att det alltid finns tillräckligt med vätska så att all frukt är helt täckt. Fyll annars på med mer rom.

Fyll på med frukter allt efter de mognar. Foto: Magnus Carlsson

Fyll på med frukter allt efter de mognar. Foto: Magnus Carlsson

3) Låt romtopfen stå i minst 1 månad innan servering, helst i kylskåp, men den klarar ett par månader där så länge du har varit noga med hygienen hela vägen. Servera gärna med smörstekt brioche och lättvispad grädde, eller bara som den är med grädde eller glass.

Tänk på!

Renlighet är otroligt viktigt när man ska lägga och koka in frukt och bär. Både att skölja det som ska kokas ordentligt och att vara ren om händerna, men även att se till att ha riktigt rena burkar. Vill du vara på säkra sidan är det klokt att destillera dem så här: Diska dem noga, sätt in dem i en kall ugn och sätt värmen på 100 grader. När ugnen har nått upp till 100 grader får burkarna stå inne i ytterligare 15 minuter. Häll sedan marmeladen, sylten eller det du ska konservera i de varma burkarna.

När du kokar marmelad eller sylt är det även klokt att ta bort skummet som lägger sig på ytan. Där finns bakterier som man inte vill ha med. Använd en stor sked eller slev så går det lätt.

Lisa på landet omslagReceptet är signerat Lisa Lemke och kommer från kokboken Lisa på landet – maten & livet på gamla prästgården (Bonnier fakta, 2015). Läs mer om boken i Drömmen om livet på landet.

Print Friendly

, , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera