Kärnhusets äppelkaka

Foto: Anette Odelberg

Foto: Anette Odelberg

Det här är receptet på en riktigt skånsk äppelkaka – i modern tappning. Receptet är skapat av kockarna på Café & Restaurang Kärnhuset; Mattias Skoglund och Madléne Månsson. Tack Kiviks Musteri för att ni delar med sig av denna favorit!

Ingredienser kakbotten:

2 ägg
60 g kallt smör
1 dl socker
1,3 dl vetemjöl
ca 1 tsk bakpulver

Ingredienser fyllning:

5 medelstora skalade och klyftade svenska äpplen
3 dl äppelmos
2 msk äppelpektin (fruktpektin finns i välsorterade livsmedelsaffärer) blandas med
1 dl äppelmust (t ex Årets Skörd Äppelmust från Kiviks Musteri)

Gör så här:

Vispa ägg och socker. Tillsätt mjukt smör, rör sist i mjöl och bakpulver. Häll ut smeten i en form och grädda i ugn, 180° C i ca 20 min.

Rör ihop äppelsylt/mos med pektin och äppelmust och låt detta koka upp.

Ugnsbaka äppelklyftorna och vänd ner dem i fyllningen. Låt fyllningen svalna lite.

Låt kakbotten svalna och lägg i den kylda fyllningen.

Servera äppelkakan med vaniljsås (blanda vaniljkräm med lättvispad grädde så blir den fluffig), glass eller varför inte Calvadosgrädde.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar