Ingredienser kakbotten:
2 ägg
60 g kallt smör
1 dl socker
1,3 dl vetemjöl
ca 1 tsk bakpulver
Ingredienser fyllning:
5 medelstora skalade och klyftade svenska äpplen
3 dl äppelmos
2 msk äppelpektin (fruktpektin finns i välsorterade livsmedelsaffärer) blandas med
1 dl äppelmust (t ex Årets Skörd Äppelmust från Kiviks Musteri)
Gör så här:
Vispa ägg och socker. Tillsätt mjukt smör, rör sist i mjöl och bakpulver. Häll ut smeten i en form och grädda i ugn, 180° C i ca 20 min.
Rör ihop äppelsylt/mos med pektin och äppelmust och låt detta koka upp.
Ugnsbaka äppelklyftorna och vänd ner dem i fyllningen. Låt fyllningen svalna lite.
Låt kakbotten svalna och lägg i den kylda fyllningen.
Servera äppelkakan med vaniljsås (blanda vaniljkräm med lättvispad grädde så blir den fluffig), glass eller varför inte Calvadosgrädde.
No comments yet.