Kan snabbmat bli bättre än med Lobster Roll?

13075105_o_3För några år sedan var jag i Boston i USA. När jag och min väninna skulle gå och äta lunch ”snubblade” vi över denna fenomenalt goda och lyxiga snabbmat – lobster roll. Massvis med nykokt hummer i ett korvbröd, serverat med nylagade chips. En ”enkel” lunch som knappast kan bli mycket godare.

Med detta i gott minne blev jag glatt överraskad när jag läste detta recept på Spicy lobster roll i Björn Franzéns kokbok The Flying Elk, Gastropub by Björn Frantzén.

4 portioner

HUMMER
2 kokta humrar
½ sats majonnäs, se nedan
2-3 msk srirachasås
citronsaft

TILLBEHÖR
8 romansalladsblad, sköljda och torkade
½ gurka, tunt hyvlad och lagd i isvatten
1 jalapeño, tunt skivad och lagd i kallt vatten
4 rädisor, tunt hyvlade och lagda i isvatten
1 salladslök, tunt skivad och lagd i isvatten
4 korvbröd av briochetyp
2 citroner, klyftade
1-2 tsk chiliflakes

METOD
Plocka köttet från humrarna och hacka det grovt. Blanda med majonnäs och sriracha. Smaka av med salt och citronsaft. Häll av vattnet från gurka, jalapeño, rädisor och lök och torka torra med papper. Rosta brödet på insidan.

MAJONNÄS

3 dl
1 äggula
1 tsk ljus vinäger eller citronsaft
2 tsk vatten
3 dl neutral rapsolja

Börja med att vispa äggula, vinäger eller citronsaft och vatten i en bunke. Man brukar säga att man ska ha 1 äggula per deciliter olja, men mer olja per ägg går bra.
Tillsätt oljan droppvis till en början under vispning. När det börjar tjockna kan du tillsätta mer olja åt gången. Fortsätt hälla i olja och vispa tills du får en tjock majonnäs. smaka av med salt. Tänk på att det tar lite tid för saltet att smälta ut i emulsionen, så låt det stå i någon minut innan du smakar av.

Foto: Martin Botvidsson

Foto: Martin Botvidsson

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera