Alla kan faktiskt baka!

allakanbakaKan alla baka? Ja, i alla fall enligt ”brödnörden” Maria Blohm. Hon har nyligen gett ut en kokbok med just detta budskap: Alla kan baka (Massolit Förlag, 2016).

Här får vi massor av matnyttiga råd och tips om hur vi bäst lyckas med vårt brödbak. Maria Blohm inleder med att förklara hur och varför bröden reagerar på olika sätt. Vilken effekt har salt och socker för jäsningen? Varför sätter hon plast över degen när hon jäser den istället för handduk? Går det att jäsa bröd över natten? Varför ska jag väga ingredienserna i stället för att mäta upp rätt mängd? Allt ges en enkel förklaring.

Kan då alla baka? Ja, men kanske inte utan hjälp. Maria Blohm utgår inte från att man redan är en fullfjädrad bagare utan snarare en novis på området. Med andra ord så är hennes recept tydliga med steg-för-steg-instruktioner. Här står inte att man ska tillsätt 10-14 dl mjöl eller att degen ska arbetas tills den känns på visst sätt. Och eftersom bakning faktiskt är en vetenskap så blir resultatet bra om man bara följer instruktionerna.

Alla kan baka är en bok om bröd av alla de sorter. Här finns recept på kavring, baguetter, danska tebröd, tunnbröd med mera. Men trots att det är en kokbok om bröd så tillhandahåller Maria Blohm som en liten bonus sitt bästa recept på bulldeg också.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera