Kakor från slottsträdgården

Foto: Tomas Södergren

Foto: Tomas Södergren

Kakor från slottsträdgården Ulriksdal

Bosse Rappne är nu mer ett välkänt namn i trädgårdssammanhang. Han driver sedan trettio år en stor handelsträdgård i slottsträdgården Ulriksdal vid Brunnsviken i Solna, strax utanför Stockholm. Slottsträdgården Ulriksdal har blivit ett populärt utflyktsmål och många vallfärdas dit för att handla rosor, äppelträd, frön, krukor och en mängd annat till trädgården. Men lika många åker nog dit för att besöka Trädgårdscaféet.

Foto: Tomas Södergren

Foto: Tomas Södergren

I Trädgårdscaféet är det Mia Krook Rappne som är restaurangchef och hon och hennes team har gjort caféet känt för sin stora vegetariska buffé och sina ljuvliga kakor och tårtor. Och om du är svag för sötsaker så kan jag verkligen rekommendera ett besök! Det är klassiska bakverk rakt upp och ner – kokostoppar, havreknäckrutor, hallongrottor, citronmarängpajer, chokladtårtor…. Det bästa av allt är att nu finns alla dessa favoriter samlade i en sprillans ny bok, Bakat från Slottsträdgården Ulriksdal: tårtor, kakor och desserter av Katarina Nordgren och fint foto av Tomas Södergren (Bokförlaget Semic, 2015). I Trädgårdscaféet används alltid ekologiska ingredienser så långt det är möjligt. För dig som vill baka hemma är det ju inte svårt att hitta ekologiska ägg, mjölk och socker men ett tips är att det även finns ekologiskt bakpulver och kanel i butikerna.

BakatomslagJag som sällan tar mig tid att baka kakor blir oerhört inspirerad av de enkla recepten med få ingredienser och lätta instruktioner. Plötsligt kommer tankarna på att baka något gott till helgen och definitivt i sommar när det knappast finns något bättre än att sitta ute och njuta av gott kaffe, ett glas kall saft och en nybakad vaniljbulle!

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera