Julklappstips

Vet du vad du ska ge dina nära och kära i julklapp i år? Om inte så kommer här några julklappstips.

Något som jag alltid tycker är trevligt såväl att ge bort som att få är böcker av alla de slag, och då inte minst kokböcker.

countrycooking1För den countryfrälste som tycker om amerikansk mat måste den perfekta julklappen vara Jill Johnson bok Country Cooking med Jill i Nashville (Masonit förlag, 2014). Här delar Jill Johnson med sig av sina favoritrecept alla präglade av USA och countryns högborg Nashville. Alla kapitel inleds med trevliga och matnyttiga tips och personliga tankar. Som till exempel i Grill and BBQ-kapitlet där hon bland annat skriver ”Och kom ihåg att att grejerna som ska hamna på gallret ska vara rumstempererade – så lägg fram dem i god tid. Kylskåpskallt blir svart utanpå och rått inuti. Det gör ingen människa glad. Och en sak till – var inte så rädd för fett. Det är en smakbärare av guds nåde. Skär hellre bort det efteråt än innan du lägger det på grillen”.

I boken hittar vi recept på allt från Jills kycklingsallad och rökiga revben till knaprig pekannötspaj, mint julep och hemmagjord lemonad. Och för countryälskaren så kan nämnas att det följer med en CD med Jill Johnson.

detgodastejagvet1Ett annat julklappstips är Lisa Förare Winbladhs nya kokbok Det godaste jag vet (Ica Bokförlag, 2014).

Hon har ett lite nytt angreppssätt i sin kokbok. Den är nämligen indelad efter några av hennes favoritråvaror. Smaker som vi inte kan vara utan som till exempel vitlök, fisksås och ingefära. Detta är en kokbok som samtidigt är mycket lärorik. Lisa Förare Winbladh berättar om råvarorna och varför vi bör använda dem. Som att fisksåsen tillsätts för att bära fram umamin, den femte grundsmaken. Umami är inte bara njutbart i sig utan den framhäver matens aromer. Eller som hon skriver: ”Börjar du bli djärvare? Ett par droppar flytande välstinkande guld i köttfärssåsen eller viltgrytan – och till och med kalopsen – lockar fram nya dimensioner. I rätt mängder har fisksås en unik förmåga att smaka utan att märkas. Men missbruk förstör en hel middag – tro mig, jag har testat gränserna. Eller så struntar du i vad jag säger och gör precis som du vill”.

Recepten i kokboken kan vid första anblicken se lite långa och därmed komplicerade ut. Så är inte fallet, tvärtom så är det så att Lisa Förare Winbladh skriver ut vad man ska göra, hur man ska göra det och varför man ska göra det. Som sagt så innehåller denna kokbok många bra tips och råd, och Lisa Förare Winbladh avslutar med ett uppslag med smakkamrater. Men som hon återkommer till flera gånger i boken så är det din egen smak som är det viktiga, inte vad som föreskrivs vara ”god smak”.

syditalien1Om det är en reseskildring du vill ge bort så kan jag rekommendera Hannu Sarenström och Sanna Töringes bok Syditaliens kök och skafferi (Bonnier Fakta, 2014). I denna bok får vi resa runt i de sydligaste delarna av Italien; Apulien, Basilikata, Kalabrien och Sicilien. Områden som inte är lika välkända för oss svenskar som till exempel Toscana. Regionerna i södra Italien är betydligt fattigare än vad de är i de nordligare landskapen. Detta ger naturligtvis maten särprägel. La cuicina povera, det fattiga köket, älskas i dag av alla, rika som fattiga! Det krävs tålamod och tid att tillaga denna nyttiga mat. Maten består av mycket grönsaker, baljväxter och naturligtvis olivolja.

I boken får vi följa författarna på deras resa. De börjar resan på Sicilien tidigt på våren. Där äter de späda kronärtskockor, kanin och vild sparris. På försommaren besöker de Apulien där man ska äta svarta musslor, grillad fisk och räkor, körsbär och aprikoser. Resan fortsätter sedan till Kalabrien under september månad där de njuter av klasar med blåa druvor, auberginer och sardeller som lagts in i olivolja och chili. Slutligen avslutar de sin resa med att besöka Basilikata i november för att njuta svamp och vildsvin, gärna tillsammans, kastanjer, lamm och goda korvar.

Förutom att vara en trevlig reseskildring från ett område i Italien som verkligen är väl värt att besöka så innehåller boken många recept och läckert fotografi. Här finns smårätter och sallader, grönsakrätter, pasta och soppor, fiskrecept och köttrecept och även dessertrecept, ja allt som hör syditalien till hittar vi här.

Foto: Hannu Sarenström

Foto: Hannu Sarenström

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar