Julklappstips i november?

Julklappstips redan i november? Nu har de fått fnatt på Smak för mat tänker du kanske. Men många har vi väl ambitionen att i år ska jag börja köpa julklapparna i tid, och dessutom så rusar tiden bara iväg. Innan man vet order av så är det bara en vecka kvar till jul. Så för alla kokboksnördar har jag här två riktigt bra tips.

13075105_o_3Björn Frantzén har kommit ut med en ny kokbok med recept från hans Gastropub The Flying Elk. Gastropub eftersom det inte går att göra ett ”oborstat” varumärke av Björn Frantzén.

Det är det estetiskt bonniga jag vill åt, säger han, och smakerna ska det vara tryck i.

Och när man läser kokboken så märker man att visst är det pubmat, men det är genomgående med en twist. Här hittar vi recept på till exempel läckerheter som stekta pilgrimsmusslor med tryfferad äggröra, spicy lobster roll, stekt piggvar som serveras med bräserad oxsvans och confiterad och friterad lammlägg.

The Flying Elk Gastropub by Björn Frantzén (Norstedts, 2016) är en 280 sidor tjock kokbok som är fylld av lockande recept och mängder av vackert matfotografi. Med andra ord en trevlig julklapp till den matintresserade.

kottviltfagelTommy Myllymäki är för många känd från TV4:s Nyhetsmorgon, för andra som Årets kock eller som trefaldig medaljör i Bocuse d’Or EM och VM. En kock med många strängar på sin lyra och han får väl anses som en av Sveriges mer meriterade kockar. Nu har Tommy Myllymäki kommit ut med en ny kokbok, Kött, vilt & fågel (Natur & Kultur, 2016). En perfekt present till köttälskaren.

Att äta mycket kött anses nästan lite fult i dagens Sverige. Men Tommy Myllymäki har en modern och hållbar inställning till dagens köttätande:

För även om om kött ofta utmålas som en miljöbov behöver det inte vara så. Nyckeln, tror jag, ligger i att mindre kött av bättre kvalitet, äta mer vilt och att ta vara på hela djuret. Om vi överhuvudtaget ska kunna fortsätta äta kött måste vi helt enkelt bli bättre på att välja annat än filén och biffen.

Kött, vilt & fågel innehåller ett urval riktigt bra recept. De cirka 100 recepten är fördelade på lika många vardags- som festrätter, till exempel fläskkotlett med plommon och radicchio, hjortfilé med messmörstekt jordärtskocka och päron, olika varianter på råbiff och helstekt fågel. Recepten är oftast ganska enkla, både klassiker och moderna varianter.

 

 

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera