Julklappstips för alla som är ute i sista minuten

Har du inte hunnit köpa alla julklappar ännu? Här kommer några riktigt bra, ganska olika kokböcker som vi kan rekommendera. För alla behöver vi väl lite ny inspiration i köket emellanåt.

shakshuka1Nidal Kersh är författarare, krögare, entreprenör och streetfoodaktivist. Han driver Falafelbaren på Södermalm i Stockholm och är grundare till Street Food Stockholm. Utöver det så har han nu i vinter skrivit kokboken Shakshuka, Jerusalems kök. Mat utan gränser. (Bonnier Fakta, 2017). Shakshuka är en kryddig tomatgryta med ägg som kokas direkt i såsen. Men ordet ”shakshuka” betyder också mix eller blandning, att något är rörigt och det ville Nidal Kersh ta vara på.

– Det symboliserar Jerusalem fint, ett centrum för tre världsreligioner, judendom, kristendom och islam. En mötesplats för människor från hela världen och ett kök som på många sätt speglar det, säger han.

I kokboken har Nidal Kersh samlat det han tycker är den bästa maten från Mellanöstern. Förutom shakshuka är här recept på hummus, falafel, schnitzel, olika sorters bröd och mycket annat.

Bullar1Är du eller någon i din omgivning begivna bullälskare? Då har vi här kokboken för er: Bullar av Daniel Lindeberg (Natur & Kultur, 2017). Daniel Lindeberg driver Lindeberg Bageri & Konditori i Orminge och han har många, många års erfarenhet.

Bullälskaren och toppkonditorn Daniel Lindeberg lär ut sina bästa knep för att lyckas med bullbakandet, och bokens drygt 45 recept bevisar att bullar är så mycket mer än bara kanelbullar. Lär dig hur du smartast planerar ditt bullbakande och hur du på ett enkelt sätt kan baka olika sorters bullar av samma deg.

Boken är pedagogiskt uppdelad efter fem grunddegar: vetedeg, wallondeg,briochedeg, croissantdeg och saffransdeg. Självklart hittar du även massor av tips, tricks och en och annan anekdot.

 

SebastiensfranskaSébastien Bordet är väl för de flesta mest känd som ”den franske bagaren”. Han föddes i Paris som den andra generationens bagare. Han är jurymedlem i Dessertmästarna, en av eldsjälarna bakom Smaka på Stockholm och syns ofta som kock och bagare på Nyhetsmorgon. Nu har han gett ut en ny kokbok, Sébastiens franska kokbok, (Bonnier Fakta, 2017).

I Sébastiens franska kokbok återvänder Sébastien Boudet till hemlandet Frankrike för att ta med dig på en kulinarisk resa. Coq au vin, chou farci, gäddqueneller och ratatouille är bara några exempel på rätter som du hittar i den här maffiga och personliga matboken med över 100 recept.

Det lagas såväl mustiga långkok och rätter som går snabbt, som franska klassiker gjorda på Sébastiens egna sätt. Dessutom får du ta del av mamma Arlettes bästa gröna recept, och så klart hittar du söta avslut som gör middagen komplett. Recepten varvas med vackra miljöbilder och en passionerad berättelse om mathantverk och vikten av att använda naturliga råvaror.

matenshistoriaNu har Jan-Öjvind Swahns klassiker  Mathistoriskt uppslagsverk kommit i en uppdaterad utgåva, Matens historia från A till Ö, (Ordalaget, 2017).

All mat vi äter är en del av vår kultur­historia. Vilken historia har ostmackan som slinker ner till frukost? Har man ätit igel­kott i Sverige? När började vi äta semlor? Gravlax, entrecote, brännvin, nudlar, brunch, ingefära, pizza, ärtsoppa … Här finns allt att läsa om det numera välkända i vår matkultur. Men även om nyare inslag – tapas, tofu, mezcal, maniok, litchi … Här finns också det riktigt gamla och idag mindre kända – björksav, kolbulle, bänkvälling, kippers, gorån, pimpinella …

Över 1 200 uppslagsord spänner över ett brett fält och tar upp maträtter, råvaror, berömda restauranger och kockar, kökstermer, kokböcker, drycker, kryddor, olika länders kök med mera. Boken är rikt illustrerad och Edward Blom har bidragit med ett 50-tal nya uppslagsord.

Paris_för_foodisarElin Unnes är musik- och trädgårdsjournalisten som en gång om året tar tåget till Paris för att övervintra på kontinenten. Detta har resulterat i boken Paris för foodisar, (Natur & Kultur, 2017). Detta är ingen kokbok utan snarare en guide till det nya Paris, den plats som återigen är det goda livets huvudstad. Det är en guide till det elfte arrondissemanget, de bästa naturvinsrestaurangerna och de billiga, ruffiga barerna där kockar, musiker och folk med liten budget men stor aptit möts.

Följ med till dignande marknadsstånd, till haken där ostron fortfarande serveras som fattigmansmat, till restauranger i gränder och barer gömda i källaren.

Det är en berusande värld där lite vad som helst kan hända.

Print Friendly

, , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera