Julklappstips

Nu närmar sig julafton med stormsteg. Har du ännu inte köpt alla julklappar så kommer här några julklappstips på kokböcker att ge bort. Det är tre fantastiska men väldigt olika böcker.

Foto: Charlie Drevstam

Foto: Charlie Drevstam

Fisk & skaldjur av Tommy Myllymäki (Natur & Kultur, 2015).

Fisk & skaldjur är boken för dig som vill lära dig att göra mer varierande och goda fisk- och skaldjursrätter. Boken innehåller ett 80-tal recept på rätter som Tommy Myllymäki lagar både hemma och på restaurang. Alla är anpassade efter hemmaköket och innehåller råvaror som du oftast hittar i en vanlig matbutik. I boken hittar du ett flertal varianter på rätter med enkla vardagsfiskar, som exempelvis gräddstekt sej med tomatvinägrett och lax med purjolök och rödvinssås. Här finns också rätter med lite mer exklusiva råvaror, som pocherad piggvar med vitvinssås på löjrom och ostron med ponzu och sesamolja.

Flera av recepten innehåller smakkombinationer som du själv kanske inte skulle ha kommit på och ger variation i hemmamatlagningen, medan andra rätter tillhör de riktiga klassikerna. Om du söker inspiration till julen sillar så finns det här.

Tommy Myllymäki är en av Sveriges mest meriterade kockar och medverkar regelbundet i TV4:s Nyhetsmorgon och Mitt kök.

persianaPersiana av Sabrina Ghayour (Massolit Förlag, 2015).

Nu har Persiana äntligen kommit på svenska! Den iranskfödda kocken Sabrina Ghayours debutbok har verkligen tagit världen med storm. Hon har fått enhälligt lysande recensioner och superlativen har flödat. Det är inte så svårt att förstå varför. Med klassiska recept från länderna i Mellanösterna som grund har hon skapat moderna oemotståndliga rätter som: Krydda tomat- & paprikadipp, Ägg med feta, harissatomater & koriander, Lammlägg med svart vitlök & tomat, Kungsräkor med sumak, koriander, citron & vitlök och Pistaschglass med honung & apelsinblomsvatten.

Sabrina Ghayour arbetar som kock och matskribent. Hon föddes i Iran men är sedan länge bosatt i Storbritannien. Persiana är hennes debutkokbok. Boken är utsedd till årets bästa kokbok vid det prestigefyllda Observer Food Monthly Awards.

desserter

Foto: Stefan Wettainen

Desserter! av Tea Malmegård (Bonnier Fakta , 2015).

Desserter! är boken som gör att du kommer att få restaurangklass på dina efterrätter. Det är en bok som pedagogiskt visar hur du sätter samman desserter med rätt smak, balans och textur. Här finns alla recept som du behöver för att enkelt kunna komponera en god avslutning på middagen. Och det är inte svårt. Grundidén är faktiskt lika enkel som god: Laga ett grundrecept och njut av det. Eller lägg till en, två eller tre andra komponenter som boostar grundreceptet smak och karaktär. Sött får gärna brytas av med surt eller salt, på samma sätt som mjukt får mötas med något krispigt i samma tugga. Steg för steg visar boken hur du kan kombinera smaker, konsistenser och inte minst hur du bygger upp en himmelskt imponerande efterrätt på tallriken. Desserter! är den enda efterrättsbok du behöver.

Dorotea Malmegård är konditor och kock och blev känd för en bredare publik i och med tv-programmet Dessertmästarna

 

 

Print Friendly

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera