Jordgubbssaft

jordgubbssaft

Att göra egen jordgubbssaft är väldigt enkelt, och vilken härlig känsla att ta fram den när höstmörkret smyger på. Det vill säga om inte saften har tagit slut dessförinnan!

Saften håller sig i 2-3 veckor utan konserveringsmedel, så om du vet med dig att den kommer att drickas inom kort, skipa natriumbensoaten.

Ingredienser till  1 liter saft

1-1,5 kg jordgubbar (1 liter motsvarar ca 1/2 kg bär).
3-4 dl vatten
3 dl socker
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Rensa och dela jordgubbarna. Koka dem tillsammans med vattnet i 10 minuter. Mosa bären mot kastrullkanten på slutet. Häll saften i en silduk och låt den rinna av i 30 minuter. Tryck inte på jordgubbarna i detta läget för då blir saften grumlig.

Koka upp saften med sockret och koka tills sockret är helt upplöst. Skumma saften.

Rör ut natriumbensoat med lite av den varma saften, häll sedan denna blandning i saften under omrörning.

Häll upp den färdiga saften i varma (väl rengjorda) flaskor. Jag brukar lägga flaskorna i ugnen på ca 100 º under tiden jag gör saften. Fyll ända upp och skruva på korken omedelbart. Låt svalna och förvara sedan flaskorna svalt.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera