Jamies nudelsallad

Foto: David Loftus

Foto: David Loftus

Kraftfull krispig lammnudelsallad

Har du rester över från t ex en stek är det här en perfekt sallad av Jamie Oliver. Den är färgstark, nyttig och full av stora smaker och spännande konsistenser och lämpar sig alldeles utmärkt för härligt läckra strimlor av överbliven lammstek. Kombinationen av lamm, mynta och chili är utsökt. Det är en rätt som aldrig gör en besviken – och det går lika bra att lägga salladen i en liten tortilla som man rullar ihop och virar in i folie. Smaklig måltid, hälsar Jamie Oliver!

6 portioner (tid: 25 minuter)

2 tumstora bitar ingefära
1–2 färska röda chilifrukter
8 matskedar olivolja
4 matskedar rödvinsvinäger
4 matskedar soja med låg salthalt
300 g risnudlar (medium)
2 morötter
1 gurka
2 little gem-salladshuvuden
1 salladshuvud
en knippa färsk mynta (30 g)
250 g överblivet tillagat lammkött
1 matsked sesamfrön

Skala ingefäran och finriv tillsammans med chilin i en liten skål. Tillsätt olja, vinäger och soja så att det blir en dressing och ställ åt sidan.

Lägg nudlarna i en skål, täck med kokande vatten och låt dra i ungefär 15 minuter eller tills de är mjuka. Rör om med en tång då och då så att de inte klibbar ihop. Skala morötterna och skiva dem i långa remsor med en potatisskalare, skiva gurkan i ojämna bitar (jag älskar min räffelkniv – alla borde skaffa en!) och lägg båda i en stor salladsskål. Putsa salladen, skär den i bitar och lägg ovanpå morötterna och gurkan. Repa myntabladen över. Låt nudlarna rinna av och lägg dem i salladsskålen.

Finskiva eller strimla lammet och lägg i en stor stekpanna på hög värme tillsammans med sesamfröna. Blanda och stek i några minuter eller tills lammet är knaprigt och gott och fröna gyllenbruna.

Vispa dressingen, ringla den över allt i salladsskålen och blanda tills det täcker. Finskiva resten av chilin och strö över, lägg det läckra sesamlammet ovanpå och servera omedelbart.

Tips! Om du går till din grönsakshandlare kan du köpa blandat grönt i lösvikt – exempelvis sockerärter, spritärter och rädisor – och då blir den här salladen ännu bättre.

 

LagasmartReceptet kommer från Laga smart med Jamie (Bonnier Fakta, 2014). Läs mer om boken på Jamie lagar smartare än någonsin

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera