Italienska för nybörjare

MarcoManieri

© Sebastian Borg

Italiensk mat är något som de flesta av oss är väldigt förtjusta i. Kanske är det en av orsakerna till varför det finns så många kokböcker på området. Otaliga är kokböckerna med pastarecept efter pastarecept. Och nu har det kommit ytterligare en kokbok om italiensk mat: Italienska för nybörjare av Marco Manieri (ICA bokförlag, 2013).

Marco Manieri är kanske för många mest känd som en av deltagarna i Sveriges Mästerkock 2012. (Han slutade på en hedrande 4:de plats i tävlingen). Han har nu alltså gett ut kokboken ”Italienska för nybörjare” i vilken han vill lära ut grunderna i italiensk kokkonst. Hans tes är att när man väl lärt sig några relativt enkla metoder och grundkoncept så kan man tillaga det mesta i det italienska köket (som rymmer så mycket mer än bara pasta även om det också är väldigt gott!). Och det är först när grunderna sitter som man bör börja experimentera och komponera egna varianter av de olika rätterna.

Det behövs bara en handfull nyckelingredienser och smaksättare, sedan kan man variera råvarorna efter vad som finns för säsongen för en fulländad italiensk måltid. Marco rekommenderar oss att anpassa maten efter våra svenska råvaror istället för att köpa svindyra små burkar med exklusiva inläggningar. Om man går på restaurang i Italien så är det allt som oftast ”enkel” husmanskost som serveras. Eller som Marco själv säger i sin bok ”Det är nämligen i enkelheten som de stora smakerna bor”.

Risotto Milanese 2BItalienska för nybörjare är pedagogiskt upplagd bok där varje kapitel inleds med en introduktion där Marco presenterar grundprinciperna i matlagning av italiensk mat, som t ex konsten att koka pasta (som nästan tillägnas två sidor) eller hur man tillagar den perfekta risotton. Se t ex hans recept på klassikern ”Risotto Milanese”. Sedan följer några recept som illustrerar tillvägagångssätt och sätt att variera rätterna. Han utgår från vad vi kan hitta i svenska butikerna vilket är en stor fördel. Fotografierna i boken är lockande och faktiskt tagna av Marco själv. Som en grundläggande bok för italiensk matlagning är detta en utmärkt kokbok. Och det är naturligtvis en fördel att boken är skriven av en i Sverige boende och uppvuxen italienare!

9789153439080_Italienska_for_nyborjare

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera