Inkokt sommarlax med dillmajonnäs

Inkokt laxEn riktig svensk klassiker som passar perfekt till buffébordet. Passa på att njuta av den härliga fänkålen som har högsäsong juli till september.

Portioner: 4

Inkokt lax

800 g laxfilé
1 liter vatten
6 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 msk sötning (kan uteslutas)
1 tsk salt
2 tsk ättika, 24 %
1 fänkålshuvud
2 rödlökar
1 knippe dill

Dillmajonnäs

2 ½ dl majonnäs
2 msk finhackad dill
½ tsk ättika, 24 %
Salt och peppar

1. Blanda lagerblad, svartpeppar, eventuell sötning, salt och ättika i en kastrull. Lägg i finstrimlad fänkål och rödlök. Koka i 15 minuter.
2. Tärna laxfilén i små kuber. Lägg dem i en form med höga kanter. Häll sedan över det kokheta vattnet, fänkål och rödlök. Lägg på stora dillkvistar och täck formen med aluminiumfolie.
3. Låt stå i minst en timme så att laxen sakta tillagas och drar åt sig av de goda smakerna.
4. Blanda majonnäsen med den finhackade dillen och ättikan. Smaka av med salt och peppar.
5. Laxen serveras godast ljummen.

PS! Fänkål påminner lite om lakrits i smaken och passar utmärkt till fisk. Spara gärna ”dillen”, som du kan dekorera med. Testa gärna att tillaga skivad fänkål i ugnen tillsammans med citron, salt och peppar. Toppa sedan med getost.

JillsmatReceptet kommer från Jill Wallentin Wollbergs kokbok Jills mat efter säsong (2013, Pagina förlag). Läs mer om boken i Lätt att gilla Jills mat.

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera