Höstskörd: persiko- och plommonpaj

Foto: Linda Lomelino

Foto: Linda Lomelino

Persiko- och plommonpaj är en dessert som kombinerar två av höstens finaste frukter. Ta inte ut pajen för tidigt ur ugnen, utan låt den stå till sig ordentligt, annars blir fyllningen lätt för lös.

1 stor paj

Pajdeg

6 1⁄4 dl vetemjöl
1 msk florsocker
1⁄4 tsk salt
150 g kallt smör, i tärningar
2 tsk färskpressad citronsaft
1 ägg
3⁄4–1 dl isvatten

Persiko- och plommonfyllning

500 g persikor
500 g plommon
3⁄4 dl vetemjöl
1 msk majsstärkelse (Maizena)
2 1⁄2 dl strösocker
50 g kallt smör, i tärningar
1⁄4 tsk vaniljpulver
1 ägg
1 msk vatten
en nypa salt
1 tsk strösocker att strö över

Pajdeg

1. Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingrarna till en smulig deg. Tillsätt citronsaft, ägg och vatten och tryck försiktigt ihop till en deg (börja med den mindre mängden vatten och öka på om degen känns för torr). Knåda tills degen precis gått ihop.
2. Slå in i plastfolie och lägg in i kylen i 30 minuter.
3. Dela degen och kavla ut 2/3 av den. Lägg den utkavlade degen i en form, 24 cm i diameter, så att den täcker bottnen och hänger en bit över formens kanter.
4. Kavla ut resterande 1/3 av degen och skär i långa remsor till pajens lock. Lägg remsorna på ett bakplåtspapper och ställ in i kylen tillsammans med pajformen medan du förbereder fyllningen.

Persiko- och plommonfyllning

1. Dela frukterna på mitten, kärna ur och skär dem i skivor.
2. Blanda mjöl, majsstärkelse, socker, smör och vanilj och nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.

Baka ut och grädda

1. Värm ugnen till 200°.
2. Varva fruktbitarna med smuldegen i formen. Lägg remsorna omlott i ett rutmönster ovanpå fyllningen.
3. Vispa upp ägget lätt med vatten och salt och pensla ovanpå pajdegen. Strö socker över.
4. Grädda pajen i 10 minuter, sänk därefter värmen till 175° och grädda i ytterligare 45 minuter. Stäng av ugnen och låt pajen stå kvar på eftervärmen i 30 minuter.
5. Ta ut pajen och låt svalna helt i rumstemperatur.

Linda LomelinoBSReceptet kommer från boken Sweet food & photography av Linda Lomelino (Bonnier Fakta, 2014). Läs gärna mer om henne och boken i Tårtornas drottning?

Sweet food

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera