Högrev med morotspuré och rödlök i granskottsvinäger

Foto: Tine Guth Linse

Foto: Tine Guth Linse

Förr lagade man mycket mat genom olika sorters långkok. Sedan övergick styckningsdetaljen högrev till att allt oftare bli nermald till färs. Tack och lov är trenden återigen att låta maten få lång tillagningstid. I det här receptet ingår granskottsvinäger. Om du vill använda det istället för vitvinsvinäger så tänk på att den behöver en vecka på sig för att mogna.

4 portioner

800 g benfri högrev
2 + 1 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
3-4 kvistar färsk timjan

Morotspuré

6 medelstora morötter
1 dl crème fraiche

Rödlök i granskottsvinäger

8-12 små rödlökar
3 msk granskottsvinäger* eller vitvinsvinäger
3 msk vatten

Sätt ugnen på 115 °C. Putsa köttet, krydda med salt, peppar och timjan och sätt in det i en ugnsform och tillaga det i 6-8 timmar då det ska vara helt mört. Om köttet får för mycket färg, lägg över lite folie. Alternativt förlagar du köttet i ugnen och ger det en grillyta på en vedeldad grill.
Skala morötterna. Dela i bitar och koka helt mjuka i lättsaltat vatten. Mixa sönder morötterna och blanda med crème fraiche till önskad konsistens. Krydda.
Skala rödlökarna och låt sjuda i vinäger och vatten tills de mjuknat något, em inte faller sönder. Om köttet lagas på grillen går det utmärkt att lägga lökarna bredvid köttet en stund och sedan bara låta dem svalna i vinäger blandat med vatten. Dela högrevet och servera med morotspuré och de syrliga rödlökarna.

* Granskottsvinäger

75 cl god vitvinsvinäger
10 färska granskott (tänk på att inte plocka toppskott, för då stör du trädets tillväxt)

Häll vinägern på väl rengjorda burkar eller flaskor med vid hals. Ansa och skölj granskotten och proppa dem i burkarna eller flaskorna.
Låt stå i rumstemperatur cirka en vecka för att smakerna ska utvecklas. Om granskottsvinägern tenderar att bli alltför tongivande, sila bort skotte och förvara sedan kallt.

13052465_O_2Receptet kommer från boken Nya nordiska köket av Margareta Schildt-Landgren (Norstedts, 2014). Läs gärna mer om boken i Nordisk mat lockar.

 

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera