Högrev från Bourgogne

Denna rätt på högrev från Bourgogne med smålök och linser är en perfekt måltid i väntan på ljusare tider. En härlig mustig gryta, ett långkok som sprider underbara dofter i köket.

högrevfrbourgogne

Foto: Tia Borgsmidt

 

Rökt fläsk, smålök, timjan och vin smaksätter den här franska grytan med puylinser. Servera med kokt potatis eller potatismos.

4 portioner

ca 1 kg benfri högrev
smör
flingsalt
nymald svartpeppar
150 g rökt sidfläsk
1 flaska rödvin, 75 cl
5 dl utspädd oxfond
2 lagerblad
2 tsk timjan
2 dl puylinser
200 g smålök
200 g champinjoner
½ msk rödvinsvinäger
1 msk flytande honung
hackad persilja

1. Bryn köttet i smör, i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Ställ köttet åt sidan.

2. Strimla fläsket och bryn i en liten klick smör i en gryta.

3. Lägg ner köttet i grytan. Häll på hälften av vinet och låt det koka in utan lock. Häll på resten av vinet och fonden. koka upp och skumma noga.

vintermat4. Tillsätt kryddorna. Fortsätt koka på svag värme under lock tills köttet är mört, cirka 1½ timme. Rör om då och då.

5. Tillsätt linserna när 35-40 minuter av koktiden återstår.

6. Skala smålöken under tiden. Bryn dem och champinjonerna i smör.Lägg ner lök och champinjoner i grytan när 10-12 minuter av koktiden återstår.

7. Smaka av med vinäger, honung, salt och peppar. Strö över persilja.

Detta recept är hämtat från Caroline Hofbergs bok Värmande vintermat, (Norstedts, 2014).

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera