Engelska muffins med ägg Benedict

frukostHembakta engelska muffins med ägg Benedict – perfekt till frukost, perfekt till brunch eller varför inte till lunch? Ja, det spelar inte så stor roll när man äter det, det är alltid lika gott. Receptet är hämtat från Fern Greens kärleksförklaring till frukosten, hennes nya bok FRUKOST morgon • middag • kväll (Ordalaget bokförlag, 2016). Läs mer om hennes bok och även om hur man pocherar ägg på ett enkelt sätt här på Smak för mat.

Detta är definitivt den populäraste frukosten på alla ställen där jag har arbetat. Fråga folk vilken favoritfrukost de har, så svarar många att engelska muffins är en riktig hit till helgens långfrukost. Det förvånar mig inte, de är verkligen goda och här får du mitt klassiska recept. Om du vill ha ägg Florentine i stället byter du ut skinkan mot kokt färsk spenat, vill du ha ägg Royale använder du skivad rökt lax. Muffinsen kan bakas i förväg; de håller sig i kylen i upp till en vecka – eller så kan du frysa in dem. (Engelska muffins är ett slags tebröd.)

TILL MUFFINSEN (8 ST)

1 1⁄4 tsk torrjäst
4 msk varmt vatten
1⁄2 msk strösocker
1,8 dl standardmjölk
335 g (ca 5 1⁄2 dl) vetemjöl special, plus lite extra att strö över
3⁄4 tsk salt
1 msk osaltat smör, rumstempererat
olja till smörjningen
1 msk vitvinsvinäger
4 tjocka skivor kokt skinka
hollandaisesås
kajennpeppar till serveringen

Hembakta engelska muffins med ägg Benedict. Foto: Danielle wood

Hembakta engelska muffins med ägg Benedict. Foto: Danielle Wood

 

Muffinsen: Rör ner jästen i varmt vatten tillsammans med en nypa socker. Låt jästen lösa sig en kort stund och tillsätt sedan mjölken. Blanda i en annan bunke mjölet med resten av sockret och saltet och arbeta sedan in smöret. Häll i degvätskan och rör om tills det blir en slät degboll av alltsammans.

Strö lite mjöl över det rengjorda bakbordet och bred ut degen. Knåda degen i 8–10 minuter tills den blivit smidig. Lägg degen i en lätt oljad bunke, täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek på ett varmt ställe i 1–1 1/2 timme.

Muffinsen: Rör ner jästen i varmt vatten tillsammans med en nypa socker. Låt jästen lösa sig en kort stund och tillsätt sedan mjölken. Blanda i en annan bunke mjölet med resten av sockret och saltet och arbeta sedan in smöret. Häll i degvätskan och rör om tills det blir en slät degboll av alltsammans.

Strö lite mjöl över det rengjorda bakbordet och bred ut degen. Knåda degen i 8–10 minuter tills den blivit smidig. Lägg degen i en lätt oljad bunke, täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek på ett varmt ställe i 1–1 1/2 timme.

Strö mjöl på bakbordet och lägg degen på det. Dela degen i
åtta lika stora delar och rulla ihop varje del till en boll. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och placera degbollarna på denna. Täck dem åter med en bakduk och låt dem jäsa på plåten i ytterligare någon timme.

Värm ugnen till 200 C°. Platta försiktigt till degbollarna så att de blir lite platta. Ställ en tjockbottnad stekpanna på medelvärme på spisen och stek muffinsen i 5–6 minuter på varje sida. De ska bli bruna men inte brännas.

Lägg över muffinsen på en bakplåt och grädda dem i ugnen i 10–12 minuter.

Medan muffinsen gräddas pocherar du äggen. Häll vatten i en stekpanna upp till 2 cm. Rör ner ett stänk vitvinsvinäger och låt vattnet koka upp. Knäck äggen i vattnet, låt dem sedan koka i
1 minut. Ta bort stekpannan från spisplattan och låt äggen bli färdiga på eftervärmen.

Ta ut muffinsen ur ugnen, dela fyra muffins i halvor och lägg upp underhalvorna på tallrikar. Toppa varje halva med en skiva skinka, ett pocherat ägg och lite hollandaisesås. Strö över kajennpeppar.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar