Helstekt oxfilé med pommes och linsragu

Foto: Per Erik Bergström

Foto: Per Erik Bergström

Är du sugen på att planera en riktig festmiddag? Den härliga rätten helstekt oxfilé med pommes och linsragu har länge varit en självklarhet på finmiddagarna, och det av goda skäl. Det är de rutinerade stjärnkockarna Gert Klötzke och Niclas Wahlström som komponerat rätten. Välj din oxfilé med omsorg och vi kan lova att du kommer få en kanonmiddag. Trippeltillagade pommes frites är lite omständliga att göra men väl värda att vänta på– krispiga på utsidan och krämiga på insidan. Tänk på att förbereda potatisen dagen innan. Även rödvinssåsen behöver sin lilla tid.

Till 4 personer

800 g oxfilé
1 msk rapsolja
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
2 timjanskvistar
salt och nymald svartpeppar

Haricots verts

200 g haricots verts
1 schalottenlök, hackad
50 g bacon, strimlat
1 msk smör
ev salt

Linsragu

3 dl rödvinssås
1 dl kokta beluga- eller puylinser
1 schalottenlök, hackad
1 msk hackad persilja

Till serveringen
Trippeltillagade pommes frites

Gör så här:

Sätt ugnen på 120°. Värm upp en stekpanna. Putsa oxfilén fri från fett och senor. Gnid in köttet i rikligt med salt och peppar. Lägg det i oljan i pannan och bryn runt om på hög värme. När köttet fått färg runt om, sänk värmen något och klicka i smör, vitlök och timjan. Rulla köttet i fettet och ös med jämna mellanrum.
Ställ in oxfilén i ugnen och stek tills köttet har valfri innertemperatur. I det här receptet är det stekt till 54°. Ta ut oxfilén, lyft över den på en skärbräda och låt vila i15 minuter.

Ansa bönorna. Koka upp en kastrull med lätt saltat vatten. Koka bönorna ett par minuter, tills de är al dente. Ta upp och kyl i vatten.
Värm upp en panna med smör, svetta löken och baconet i smöret utan att det tar färg. Sväng runt bönorna i fettet vid servering. Krydda eventuellt med salt.

Koka upp rödvinssåsen och blanda ner linser, lök och persilja. koka upp och sjud några minuter.

Servera med trippeltilllagade pommes frites.

BrakottomslagReceptet kommer från boken Bra kött från nos till svans av Gert Klötzke och Niclas Wahlström (Bonnier fakta, 2014). Läs gärna mer om boken i Allt för det bästa köttet.

Print Friendly

, , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera