Helgmeny: Förrätt med vinkokta päron och gorgonzola

alltvinDetta spännande förrättsrecept har vi tagit från kokboken Allt om Mat & Vin (Norstedts förlag, 2013) som vi recenserat här på Smak för mat. Detta recept ingår i en av dem föreslagen trerättersmiddag. Här har de tagit fasta på den lite mer sydeuropeiska vanan att äta ost till förrätt. Detta är något som vi i mitt tycke vi gör alldeles för sällan i Sverige. Här har man lyckats att kombinera många olika smaker i en och samma rätt, härligt!

Söta päron som serveras till salt ost är en klassisk kombination. Päronen får en fin syra från vinet de kokats i, och rosmarin och kanel ger en spännande smakbrytning. Välj gärna ett rött vin med friska syror och inte alltför kraftfull garvsyra, till exempel av ripasso-typ från italienska Veneto.

Till denna förrätt rekommenderas vinet Campolieti Ripasso (6792) från Venetien, Italien, som kostar 95 kr.

vinkoktaparon

Ingredienser till 6 personer:
3 päron
1 dl fylligt rött vin
2 msk strösocker
2 rosmarinkvistar
1 bit kanelstång, ca 4 cm
150 gr gorgonzola dolce
1 ask vattenkrasse
2 dl små salladsblad
1 dl rostade och skalade hasselnötter
2 msk balsamvinäger med fikon
ev tagetesblomma

1. Skala, kärna ur och tärna päronen. Koka upp vinet med socker, rosmarin och kanel.
2. Lägg päronen i lagen. Låt koka upp och ta av från värmen. Låt päronen kallna i lagen.
3. Skär Osten i mindre bitar. Fördela päron, ost, krasse, små salladsblad och hasselnötter på tallrikar. Ringla över balsamvinägern. Strö eventuellt över några blomblad från tagetes.

Trerättersmenyn ser i sin helhet ut så här: Till förrätt serveras vinkokta päron med gorgonzola, hasselnötter och krasse. Huvudrätten består av lammlägg med pumpa- och mandelpotatispuré. Middagen avslutas med en browniekaka med vit choklad, en dröm för chokladälskaren!

Vinkokta päron med mild gorgonzola, hasselnötter och kryddig krasse.

Vinkokta päron med mild gorgonzola, hasselnötter och kryddig krasse.

Lammlägg med pumpa- och mandelpotatispuré

Lammlägg med pumpa- och mandelpotatispuré

Browniekaka med vit choklad, chokladsås,  körsbärskompott och kanderade clementiner.

Browniekaka med vit choklad, chokladsås, körsbärskompott och kanderade clementiner.

 

 

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera