Helgfrukosten är räddad med ljuvlig shakshuka

Shakshuka är namnet på en nordafrikansk maträtt och det är en gryta som består av tomatsås, chili, koriander och ägg. Shakshuka betyder också mix eller skaka om och på många sätt exemplifierar det maten som växt fram i Jerusalem. Detta recept på Shakshuka är hämtat från Nidal Kersh kokbok med samma namn.  (Shakshuka, Bonnier fakta, 2017.)

Den här fantastiska rätten kommer ursprungligen från Nordafrika och är en tomat- och chiligryta med pocherade ägg. Perfekt till helgens helgfrukostar, tillsammans med varma pitabröd och hummus.

Jag börjar alltid med att steka löken på låg värme, riktigt länge. Då blir den söt och lockar fram tomaternas sötma. En stekpanna eller kastrull med lock ger bästa resultat.

Shakshuka. Foto: Lennart Weibull

Shakshuka. Foto: Lennart Weibull

 

4 portioner

SHAKSHUKA
1 gul lök
olivolja till stekning
3 vitlöksklyftor
5 tomater
2 chilifrukter
1 msk malen spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk salt
1 msk harissa (eller mer om du gillar hettan)
tomatpuré
2 dl ljus lager eller 2 dl vatten
4 ägg

TILL SERVERING
pitabröd
hummus

GÖR SÅ HÄR
Skala och tärna gul lök och stek i olivolja i en kastrull på låg värme i 15 minuter, helst under lock. Rör runt lite då och då.
Skala och riv eller hacka vitlök och tillsätt i kastrullen. Stek i 15 minuter till.
Tärna tomaterna i grova bitar och hacka chilin och lägg ner i lökblandningen. Tillsätt kryddorna, harissa och tomatpuré.
Slå på ölet (det går bra att använda vatten men det är roligare med öl), koka upp och låt sedan puttra på låg värme i cirka 15 minuter. smaka av, salta och peppra om det behövs.
Hacka koriandern och blanda i. Spara lite till garneringen.
När grytan är klar, knäck i äggen. Var försiktig så att inte gulan går sönder. Shakshukan ska vara så tjock att du kan göra små gropar där du kläcker i äggen. Sätt på lock och låt koka i några minuter tills äggen är klara.
Servera med varma pitabröd och hummus.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera