Hela helgen, Håkan Larssons senaste

hela helgen3DHåkan Larsson, en av Sveriges mer välkända mat- och vinskribenter, har i höst kommit ut med en ny kokbok, Hela helgen med mat och vin, (Bonnier fakta, 2015). I denna bok har han samlat över 80 nya recept.

Boken bygger på ett koncept med snabbgjorda drinktilltugg, en ganska lättlagad varmrätt och en dessert utan åthävor. Genomgående kan man säga att recepten är lättlagade och att råvarorna är lätta att få tag på. Håkan Larsson lägger stor vikt vid aptitretare och smårätter eftersom han genom läsarrespons fått klart för sig att många behöver inspiration just avseende tilltugg. Här finns också förslag på ett antal temafester för lite större sällskap som till exempel Helsvenskt kalas fixat på en timme.

Samtliga rätter i boken är graderade i en femgradig skala med angivande av hur mäktiga rätterna är och hur komplicerade de är att tillaga. Detta för att man lättare ska kunna sätta ihop en väl fungerande meny. Hamnar man på 10-11 poäng så är menyn bra sammansatt, får man ihop 13-14 poäng är risken för paltkoma överhängande! Det samma gäller arbetspoängen, 13-14 poäng och du tillbringar all tid i köket i stället för vid middagsbordet tillsammans med dina gäster.

Håkan Larsson är inte vinskribent för inte! Naturligtvis så ges här vinråd till maträtterna. Han har dessutom en alternativ dryckeslista i slutet av boken (om man inte kan hitta det vin han föreslagit).

Ett roligt inslag i boken är att Håkan Larsson har lagt in förslag på matlagarmusik till samtliga varmrättsrecept. Tillagar man till exempel Halstrad fisk med rökig svamp- och kålragu och citron-beurre blanc kan man lyssna på: Mark Knopfler: Privateering. Ända sedan Dire Starts slog igenom tillhör Knopfler mina stora favoriter, och på den här sena plattan finns några av hans vackraste sånger någonsin. Om du har samma avspända handleder när du vispar smörsås som han har på gitarren, då finns det ingen risk att det skär sig. 

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Lämna ett svar