Hel fisk med citron och fänkål

Layout 1Från kokboken Älskade medelhavsmat kommer detta härliga recept på hel fisk som tillagas i paket. Läs vår recension av boken här på vår hemsida.

Caroline Hofberg skriver så här om receptet: Italienarna älskar att baka fisk och skaldjur insvept i papper. Ett härligt tillagningssätt som behåller alla aromer och ger ett saftigt resultat. En extra bonus är den härliga doft som sprider sig när man öppnar paketet. Tillagningsmetoden är också omtyckt vid tillagning av grönsaker.

helfiskIngredienser till 4 personer

2 fjällade och urtagna fiskar, à ca 500 g, t ex forell eller gös
2 tsk stötta fänkålsfrön
flingsalt
nymald peppar
2 citroner
2 små rödlökar
2 fänkål
¾ dl olivolja
aluminiumfolie för ugn och grill

1. Sätt ugnen på 225°. Skölj fiskarna i kallt vatten och torka dem noga. Skåra fiskarna på tre ställen på varje sida med en vass kniv. Krydda fisken inuti och i skårorna med fänkålsfrön, salt och peppar.

2. Skär citronen i skivor och skala och skiva löken. Dela fänkålen, ta bort rotstocken och skiva.

3. Pensla två stora ark av aluminiumfolie med olivolja. Fördela hälften av citronskivorna, lök och fänkål på arken.

4. Lägg fiskarna på arken och fördela resten av grönsakerna ovanpå. Ringla över olivolja. Vik ihop foliearken till paket.

5. Lägg fiskpaketen i en långpanna. Stek i mitten av ugnen cirka 25 minuter. eller grilla paketen över glöd. Servera fisken tillsammans med salsa verde.

salsaverdeSALSA VERDE

Salsa verde betyder grön sås. Färska örter och citron ger såsen en friskhet, men den innehåller också srdeller som ger en fyllig smak. Såsen är god till lättkokta primörer, kallskuret eller grillat kött.

2 dl hackad bladpersilja
1 kruka basilika
2 msk hackad mynta
2 vitlöksklyftor, hackad
3 sardellfiléer
2 msk pressad citronsaft
1½ dl olivolja
flingsalr
nymald svartpeppar

1. Mixa örter, vitlök, sardeller och citronsaft. Tillsätt oljan droppvis under mixningen och mixa till enslät och fin sås. Smaka av med salt och peppar.

 

 

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera