Hej tomtegubbar, vad ska man slå i glasen?

12-J-jul

Nu lackar det mot jul igen och dignande julbord dukas upp med allehanda traditionella läckerheter. För oss vinälskare blir det ett omaka möte eftersom många av våra skandinaviska smaker inte alls är anpassade för vin. Men vi har förslag på en strategi för den som ändå vill utmana julbordet med vin.

Eftersom julbordet kan betraktas som en avsmakningsmeny, kan det vara lämpligt att behandla det på samma sätt och servera flera olika viner. Varje vin anpassas då till sin del av julbordet vilket gör det lättare att hitta rätt smakriktning. Man kan givetvis gå in i detalj, men här har vi valt att generalisera något eftersom varje familj har sina traditioner och preferenser.

Låt oss börja med fisken på julbordet. Här hittar vi ju en hel rad smakrika sillsorter med skiftande karaktär, lax som kanske både är rökt eller ugnsbakad och ibland också ål. För att matcha dessa smaker rekommenderar vi att man väljer ett vin med hög frisk syra och fruktig sötma, men undvik ekfatslagrade viner. Syran i vinet passar bra till den feta laxen och ålen, medan sötman i allmänhet möter kryddor väl. Prova till exempel en tysk halvtorr Riesling som Kloster Eberbach Riesling Kabinett (nr 5810) 99:-, ett ungdomligt friskt vin med druvig karaktär från Reingau.

Går vi sedan över till det kallskurna – skinka, korvar, kanske paté – kan det vara passande att öppna en god Riesling från Alsace. Särskilt om ni har Dijonsenap till skinkan. Här är två fantastiska exempel: Domaine Weinbach, Cuvée Ste Catherine (nr 99206) 399:- eller Domaine Marcel Deiss (nr 90233) 179:-. Vill man hellre dricka rött vin här går det också bra. Då rekommenderar vi gärna Baigorri Crianza Tempranillo (nr 70371) 129:-.

Vinattönskasig2Riesling_Kabinett_artikel2Nu har vi kommit till det varma som serveras – korvar, köttbullar, revben, rödkol, brunkol, med mera. Här ser vi gärna ett rött vin i mjuk fruktig stil. Kanske en Bockenauer Spätburgunder R Trocken (nr 99342) 269:- från Nahe i Tyskland eller Loimer Terrassen Pinot Noir (nr 2875) 139:- från Kamptal i Österrike. Båda är viner med ”snäll” bärig smak och hög fruktsyra. (Spätburgunder är i tyskarnas namn på druvan Pinot Noir). Skippar vi kolen kan vi även tänka oss ett fruktigt och fylligare vin från Australien eller USA. Här får din egen preferens avgöra om det blir Pinot Noir, Merlot eller Zinfandel. Men vi rekommenderar att du letar efter de viner som är mjuka och bäriga i stället för smakrika och sträva.

Till osten och pepparkakorna passar det bra med mörk rom och till gröten kan ett portvin bli rätt val.

Slutligen ska tilläggas att julmat är salt och kräver mycket dricka, så ett gott råd är att dricka mycket vatten om man serverar vin till julbordet. Och även om vi tycker om vin undrar jag om vi inte föredrar julmust och lite mörkare lager eller ale till just den här måltiden. Man kan ju önska sig en härlig Côte-Rôtie Les Jumelles (nr 70681) 449:- av tomten i stället. God jul gott folk!

Print Friendly

, , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera