Hargryta med Karljohansvamp

haren

Vi fick harkött från våra fantastiska samarbetspartners på Bonnarps hjortgård härom dagen. Vad ska vi göra med det frågade vi eftersom ingen av oss tillagat hare förut. ”Se det som en utmaning” var det svar vi fick. Alltså inga tillagningstips alls!

Hjälp! Vi började slå upp recept i våra kokböcker, visst hittade vi några recept, men vi hade ju fått lår och recepten var inte helt anpassade till just lår. Eftersom vi anser oss tillhöra en relativt upplyst generation (något våra barn inte alls håller med om) så var det bara att gå ut på nätet och googla. Där hittade jag ett bra recept på harfond. En god fond är ju alltid en bra början, tänkte jag. Så det var bara att bena ur låren och börja koka fond. Först kokade jag benen med vatten, pepparkorn och enbär under två timmar. Man behöver skumma fonden lite då och då. Därefter tillsatte jag morot, lök, purjolök, rotselleri, tomat och torkad Karljohansvamp. Detta fick koka i ytterligare 1-2 timmar. Sedan var det bara att sila hela rasket och fonden var klar.

Vi tillagade haren i en sous vide. Då vakuumförpackar man köttet och tillagar det i vattenbad under flera timmar. Har man ingen sous vide kan man i stället ugnsteka det i 1,5 – 2 timmar. För att då möra köttet kan man innan tillagning marinera det i vatten och vinäger under några timmar.

Under tiden som haren tillagades i vår sous vide gjorde vi såsen, i vilken vi hade lök, vitlök, Karljohansvamp, crème fraiche och naturligtvis den tidigare tillagade fonden. Sedan blandade vi ihop kött med sås och serverade en hargryta. Till detta serverade vi rotselleripuré, pommes duchesse, haricots verts och sallad.

Så tack AnnaGreta och Mats för utmaningen, vi är faktiskt själva ganska nöjda med resultatet. Gör som vi, våga prova köttsorter som du aldrig tidigare tillagat. Fråga dig gärna fram, det finns massor av sakkunnskap i våra svenska gårdsbutiker och affärer. Där kan du även få råd gällande vad olika köttstycken passar bra till och hur de ska tillagas. Köttet vi använde var av yttersta kvalitet så det var ganska svårt att misslyckas!

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera