Belgien är ett av Europas stora matländer!

Istas

Restaurant Istas

När vi i Sverige talar om vilka länder som gör den godaste maten står nog striden ofta mellan Frankrike och Italien. Det är dock ett land vi ofta glömmer – Belgien. Där görs kanske inte de mest raffinerade rätter man kan tänka sig, men jag tror sällan jag varit i ett land där kvaliteten på maten är genomgående så hög.

Kvarterskrogarna är många. Stämningen ofta förträfflig och personalen trevlig. Jag minns en gång när jag var på en ganska liten kvarterskrog i Bryssel. I ett hörn satt en äldre ensam dam och åt sin middag. Måltidsdrycken var, som så ofta där, vin. När hon var klar korkade personalen igen flaskan till hennes nästa besök varefter tog de sig tid att följa henne hem. Härligt att se!

bruxelles-foret-de-soignes

Forêt de Soignes

I Belgien umgås man gärna på restaurang, mer sällan bjuder man hem folk. En ganska vanlig företeelse är att på söndagarna gå ut och gemensamt äta lunch. Om man, som jag gjorde, bor i Bryssel är det inte helt ovanligt att man åker till någon kranskommun. Ett exempel på det är Jezus-Eik i Overijse. Dit åker brysselborna gärna för att först ta en ordentlig (?) skogspromenad som följs av en välförtjänt måltid.  Döm om min förvåning när jag insåg att de i sina fina dyra vandrarkängor gick i en skog med asfalterade gångar!

I Jezus-Eik ligger bl a en gammal anrik restaurang, ”Restaurant Istas”. Dit gick vi många gånger för att äta traditionell belgisk mat till bra pris. De har lyckats bibehålla en genuin miljö och personalen är väldigt trevlig. En av mina favoriter som de serverar där är ”Poulet a l’estragon” – kyckling med dragonsås.

Nu när vi sedan många år åter bor i Sverige har vi försökt återskapa vissa av våra favoritrecept från Belgien. Här är vår variant på poulet a l’estragon.

Ingredienser till 4 personer

900 gr kycklinglår med ben
1 fond du chef Chicken (eller annan kycklingfond)
1 msk beurre manié (lika delar smör och mjöl som blandas ihop)
2 msk färsk dragon
2 äggulor
2 dl creme fraiche
25 gr smör
salt och peppar

Stek kycklinglåren på hög värme så att de får en ordentlig stekyta. Sänk värmen, lägg på ett lock stek under ca 20 minuter.

Blanda ut 1 fond du chef chicken i 2 dl vatten. Om man använder buljongtärning ska man lösa upp en tärning i 4 dl vatten och koka ihop buljongen till 2 dl återstår. Red buljongen med beurre manié. Blanda äggulorna med creme fraiche i en skål. Häll i den varma buljongen i blandningen under vispning. Häll tillbaka såsen i kastrullen och klicka i smöret under fortsatt vispning. Tillsätt sedan den hackade dragonen. Om man väljer att använda torkad dragon, ta ca 1 msk dragon, smula den i handen så kommer smaken fram bättre. Smaka av såsen med salt och peppar.

Servera rätten med klyftpotatis och en god sallad.

Ett tips om man ska tillaga denna rätt till många personer är att steka kycklingen på hög värme så att den får ordentlig stekyta. Sedan lägger man kycklinglåren på en plåt eller i en ugnsfast form och tillagar i ugn i 150° i ca 30 minuter.kycklingdragon

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera