Hamnkockens rödkål

rodkalPå Mårtensafton i år var jag i Varberg och inmundigade en traditionell gåsamiddag. Förutom svartsoppan (som jag är löjligt förtjust i) så var det oväntat nog rödkålen som stack ut. Alla runt bordet var av samma åsikt, ”ovanligt god rödkål”. Jag tror att det enda fat som var helt tomt var just det med rödkål. Den var precis lagom ”krispig” och smaken var mycket välbalanserad.

När vi häromdagen satt och diskuterade vilka rätter vi ska ha på julbordet i år så var kålen given. Vi kom då att tänka på rödkålen vi åt i Varberg.

Jag kontaktade därför Stefan Andersson på Hamnkocken i Varberg – det var nämligen de som stod för gåsamiddagen – och frågade honom om han ville dela med sig av sitt rödkålsrecept. Och till min stora glädje så ville han det!

Här kommer Hamnkockens recept på rödkål:

1 kålhuvud
2 äpplen
1 hg smör eller ank/gåsfett
2 dl köttbuljong
1 dl rödvin
1 dl glögg
2 kanelstänger
3 lagerblad
5 kryddnejlikor
5 kryddpepparkorn
3 stjärnanis

Strimla kålen, men ej för fint. Fräs den i smör eller ank/gåsfett. Tillsätt de hackade äpplena. Slå sedan på köttbuljongen, glöggen och rödvinet. Smaksätt rödkålen med kanelstång, stjärnanis, lagerblad, kryddnejlika och kryddpeppar. Låt det koka i ca 30 minuter.

Eftersom det går bra att frysa in rödkålen kan man gärna tillaga den i förväg.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera