Halloumi och grönsaksburgare

greenkitchenomsVisst kan man lägga en grillad halloumiskiva och lite grönsaker i ett hamburgerbröd och kalla det halloumiburgare, men gör istället som Daniel Frenkiel och Luise Vindahl gör i sin kokbok Green Kitchen Travels (Norstedts förlag, 2015). Riv halloumin och blanda detta med rivna morötter och zucchini, blanda ihop och stek till delikata halloumi och grönsaksburgare. Välj sedan om du ska servera burgarna i hamburgerbröd eller i kålblad. Låt dig inte skrämmas av att burgarna är lite svåra att forma. När de steks och osten smälter kommer burgarna att hålla ihop alldeles utmärkt.

Foto: Johanna Frenkel

Foto: Johanna Frenkel

 

Burgare
1 liten zucchini (200 g)
1 stor morot (150 g)
200 g halloumiost
5 kvistar färsk mynta, bladen repade och hackade

Tahinidressing
1 ¼ dl naturell yoghurt
2 msk tahini (sesampasta)
2 msk limesaft
1 tsk lönnsirap eller flytande honung (helst ouppvärmd)
en nypa havssalt

Till servering
stora gröna blad, till exempel savojkål
ärtskott
avokado
salladsblad
surkål

Riv zucchini, morot och halloumi på ett rivjärn. Lägg rivet i en skål, tillsätt mynta och rör om så att allt blandas. Rör ihop tahinidressingen i en liten skål. Hetta upp en torr stekpanna med non-stickbeläggning på medelvärme.Forma burgarna med händerna genom att pressa ihop ingredienserna hårt mellan handflatorna och låta överflödig saft rinna ut från grönsakerna mellan fingrarna. Placera burgarna i den varma pannan och stek på båda sidorna tills osten har smält och binder ihop grönsakerna. Du kan använda stekspaden till att försiktigt trycka ihop och forma burgarna medan de steker. De ska bli gyllenbruna på båda sidor. Servera i ett stort kålblad med en klick tahinidressing, ett par salladsblad, några ärtskott, skivad avokado och en sked surkål. Burgarna och dressingen kan förvaras i kylskåp i 3-5 dagar.

Print Friendly

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , ,

No comments yet.

Kommentera