Halloncheesecake med vaniljmousse på lakritsbotten

Foto: Tomas Södergren

Foto: Tomas Södergren

Halloncheesecake med vaniljmousse på lakritsbotten är ett fräscht bakverk som du kan förbereda i god tid. Frisk smak av hallon kombinerad med en fin ton av lakrits gör den till något att längta efter!

Ca 8-10 bitar

Till bottnen:

300 g chokladöverdragna Bragokex eller liknande
70 g smör, rumsvarmt
ca 100 g smält mörk choklad
1–2 msk lakritsgranulat eller lakritspulver

Till vaniljmousse:

2 dl crème fraiche
2 dl färdig vaniljsås
1⁄2 dl strösocker
1⁄2 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Till fyllning:

4 gelatinblad
2 ägg
400 g färskost, t ex Philadelphia cream cheese
2 dl crème fraiche
1 1⁄2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
400 g hallon, färska eller frysta till dekor
saften av 1 citron

Börja med att göra vaniljmoussen. Rör ihop crème fraiche, vaniljsås, socker och vaniljsocker.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur bladen och smält dem sedan i en kastrull. Rör ner gelatinet i vaniljröran. Vispa grädden hårt och vänd ner i den avsvalnade vaniljröran. Låt stå övertäckt i kylen några timmar.

Mixa kexen till bottnen tills de är finfördelade. Vänd ner smöret och chokladen och mixa till en grov smet. Tillsätt lakritsgranulatet och blanda runt. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Tryck ut smeten i formen och jämna till ytan. Bred vaniljmoussen över bottnen i ett jämnt lager. Täck och ställ in i kylskåpet.

Till fyllningen:
Lägg gelatinet i vatten i ca 5 minuter. Dela äggen. Blanda äggulor, färskost, crème fraiche, socker och vaniljsocker till en slät smet. Mosa hallonen lite lätt. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör sedan ner dem i smeten. Blanda därefter ner hallonen.
Värm citronsaften i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt citrongelatinet svalna lite och häll det sedan i en tunn stråle ner i färskostsmeten. Vänd försiktigt smeten några gånger, men inte så mycket att marmoreringen försvinner.
Häll därefter färskostblandningen ovanpå vaniljmoussen i formen och jämna till ytan. Täck över och ställ i kylen i minst 3 timmar. Dekorera med färska hallon.

 

LakritsomslagReceptet kommer från boken Lakrits – Recept och kuriosa av Annica Triberg och Annika Wallin (Bokförlaget Semic, 2015). Läs gärna mer om boken och hur man kan använda lakrits som smaksättare i Lakrits – hetare än någonsin.

 

Print Friendly

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera