Gulaschsoppa med gremolata

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

En riktig gulaschsoppa ska göras på högrev. Jag har visserligen tidigare gjort framgångsrika försök på färs men en gång högrev alltid högrev! Gremolatan hör väl egentligen till osso bucon, men ingen kan bli besviken på dess besök här! Kan med fördel göras dagen innan.

700–800 g högrev
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 röda paprikor

3 msk olivolja till pannan
1 1/2 dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1/2 msk mejram 1/2 msk timjan 1 lagerblad
1 liter vatten
2 tärningar mörk oxbuljong
4–5 vinterpotatisar eller 10 färskpotatisar

Gremolata

1 citron, skalet
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja

Skär bort hinnor från högreven och dela köttet i bitar om 2 x 2 cm.
Skala och hacka lök och vitlök.
Dela, kärna ur och strimla paprikan.
Hetta upp oljan i en stor panna.
Bryn köttet och lägg över i en gryta.
Stek lök, vitlök och paprika mjuk i pannan på inte alltför hög värme, ta eventuellt i mer olja om det känns torrt. Tillsätt till grytan.
Tillsätt tomatpuré och kryddor, rör om.
Häll på vatten och buljongtärningar.
Koka upp och låt sedan sjuda i ca 1 1/2 timme. Tillsätt potatisar efter 1 timme. Hela färskpotatisar eller skalade, delade vinterpotatisar. Riv skalet av citronen till gremolatan. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka persiljan. Blanda allt i en skål.

Servera gremolatan till den goda och varma grytan!

Ahlberg_soppa-389x520Receptet kommer från Soppa med tillbehör av Monika Ahlberg.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera