Grönsakspaella med linser och aubergine

Paella detalj1

Grönsakspaella med linser och aubergine. Foto Thomas Harrysson

Det finns inga rätt eller fel när man ska tillaga en paella. Rätten kommer från Valencia i Spanien och man tog helt enkelt det man hade till hands. Rätten innehåller alltid ris, i övrigt kan ingredienserna variera. Riset som för det mesta kryddas med saffran blandas ofta med skaldjur och/eller kyckling. Men detta recept som vi hämtat från kokboken 52 gröna måndagar är helt vegetariskt.

Till paellan serveras en fransk röra som baseras på aioli, en rouille.

Ingredienser till 4 personer:

  • 2 hackade färska tomater
  • 2 finhackade gula lökar
  • 5 grovhackade vitlöksklyftor
  • 1 grovt strimlad morot
  • 1 dl röda linser
  • 9 dl grönsaksbuljong
  • 1/2 fint skivad purjolök
  • 1 medelstor hackad aubergine
  • 2 msk matolja
  • 1 hackad röd paprika
  • 1 hackad grön paprika
  • 1 gr stött saffran
  • 3 dl långkorningt ris
  • 1 dl gröna ärtor
  • 1 dl späda, skurna, kokta vaxbönor eller brytbönor
  • 1 dl kokta svarta bönor
  • salt och svartpeppar.

Fräs lök, purjolök och paprika i oljan (använd gärna en wokpanna). Blanda sedan i alla övriga ingredienser och låt sjuda under lock cirka 15-20 minuter eller tills riset är färdigkokt. Blanda i ärtor och bönor i slutet av kokningen.

AIOLI

  • 1 äggula
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • några droppar citronsaft
  • 2-2 1/2 dl olivolja

Pressa vitlöken i äggulanoch tillsätt citron och salt. Tillsätt oljan i en mycket tunn stråle under stark vispning.

ROUILLE

  • 1 sats aioli
  • 1/2 tsk tomatpuré
  • 1/2 gr saffran
  • 1 liten färsk röd chilifrukt, typ jalapeño
  • 1/2 röd paprika
  • salt

Mixa, finhacka eller finmal chilifrukt och paprika. Blanda sedan alla ingredienser och smaksätt med salt.

Layout 1Här kan du läsa mer om kokboken 52 gröna måndagar(Pagina Förlags AB, 2013).

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera