Gröt av rostade flingor och gryn

Foto: Bruno Ehrs

Foto: Bruno Ehrs

Gröt behöver inte alltid vara detsamma som slät havregrynsgröt. Prova att experimentera med olika fröer, bär och nötter. Viola Adamsson är doktor i medicinsk vetenskap och har bland annat arbetat som kostrådgivare och grötkokare vid åtskilliga världsmästerskap och olympiader. Det här receptet kommer från hennes bok Gröt & Müsli (Massolit förlag, 2014). Läs mer om boken i Stärkande frukost.

Gröt av rostade flingor och gryn

Rostade flingor och gryn – 6–8 portioner

2 dl havregryn
2 dl rågflingor
2 dl dinkelflingor
1 dl hirsflingor
1 dl boveteflingor
1⁄2 dl pumpafrön
1⁄2 dl sesamfrön

Värm ugnen till 180 grader. Blanda gryn, flingor och frön i en långpanna och rosta i ugnen 15–20 minuter. Rör om var 5:e minut så att det inte bränns. Flingor och gryn ska bli gyllene bruna. Kyl ner och förvara i en papperspåse tills de ska användas.

Gröt av rostade flingor och gryn – 1 portion

1 dl rostade flingor och gryn
2 1⁄2 dl mjölk eller vatten
1⁄2 krm salt

En bok full av frukostinspiration.

En bok full av frukostinspiration.

Blanda rostade flingor och gryn (se ovan) med mjölk eller vatten och salt. Koka upp och sjud gröten 3 minuter under omrörning.
Servera med krusbärssylt och havredryck, yoghurt eller mjölk.

Print Friendly

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar