Grillad pizza

grillavegoDetta recept på grillad pizza med tomater, mozarella och kapris är signerat Paul Svensson och det kommer från hans kokbok Grilla vego (Norstedts, 2016). Läs mer om hans bok här på Smak för Mat.

4 pizzor
4 pizzadegsbitar à 100 g (se nedan)
ca 2 dl tomatsås
250 g mozarellaost, skivad
4 msk kapris
20 små delikatesstomater, halverade
olivolja
basilikablad
salt och svartpeppar

Kavla ut pizzadegarna. Förbaka en botten under lock på stenen 1 minut. Ta ut bottnen och vänd undersidan upp. Bred på tomatsås, men lämna 1 cm kant runt om. Lägg på ost, kapris och tomater. Salta och peppra.
Baka pizzan på stenen under lock 3-5 minuter, tills det är fin färg på ost och botten. Toppa med olja och basilika och servera genast. Gör likadant med resten av bottnarna.

Pizzadeg, 12 bottnar
15 g färsk jäst
450 g vatten
5 g olivolja
800 g vetemjöl
15 g salt

Lös upp jästen i vatten och olivolja. Rör i vetemjöl och salt. Knåda till smidig deg. Låt jäsa 1 timme under en bakduk i rumstemperatur.
Väg upp degen i bitar som väger cirka 100 g. Forma bitarna till släta och runda bollar samtidigt som du spänner ytan på degen. Lägg på en smord plåt. Låt jäsa 1 ½ timme under duk i rumstemperatur. Det går också bra att kalljäsa bitarna i kylen över natten.
Kavla ut degbitarna till tunna pizzabottnar på ett lätt mjölat bord.

Grillad pizza med tomater, mozarella och kapris. Foto: Rickard Rönnerstam

Grillad pizza med tomater, mozarella och kapris. Foto: Rickard Rönnerstam

Print Friendly

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera