Grillad flankstek à la Sandra Mastio

Grillad flankstek med coca-colaglaze à la Sandra Mastio. Foto: Frida Wismar

Grillad flankstek med coca-colaglaze à la Sandra Mastio. Foto: Frida Wismar

Grillad flankstek med coca-colaglaze

De där styckdelarna som man ofta går förbi, stanna till vid dem nästa gång. Plocka med dig en flankstek, denna smakrika och utmärkta del går suveränt att grilla, och pensla in i en fantastisk glaze med både sötma och hetta. Vi tackar Mästerkocken Sandra Mastio för receptet på sommarens favorit.

Flankstek
500 g flankstek
3 msk olivolja
2 msk smör
3 tsk salt
1 1⁄2 tsk nymalen svartpeppar
1⁄2 dl hackad persilja

Glaze
2 vitlöksklyftor, skalade
2 msk olivolja
1 1⁄2 msk tomatpuré
1 krm nymalen svartpeppar 1 tsk chilisås
2 dl coca-cola (ej light)
3⁄4 dl ljus soja
1 tsk worcestershiresås

1. Riv vitlöken och fräs den försiktigt i olivoljan tills den blir mjuk i en liten kastrull. Låt tomatpuré, svartpeppar och chilisås fräsa med i några minuter.

2. Häll på coca-cola, soja och worcestershiresås och låt reducera till en trögflytande glaze, det tar 10–15 minuter. Tänk på att den ska fastna på köttet, inte rinna iväg, så den ska vara tjock. Ställ åt sidan.

3. Torka av köttet och gnid in rejält med salt och peppar på båda sidor. Hetta upp olivolja och smör i en panna och lägg i köttet när fettet har tystnat. Stek på hög värme i 1 minut på varje sida i tre–fyra omgångar tills köttet har fått en fin grillad färg och har en innertemperatur på 56°. Ta av från pannan och låt vila i minst 10 minuter.

4. Pensla köttet med glazen i flera omgångar och skär upp det i tunna skivor, cirka 1⁄2 centimeter tjocka. Lägg upp på ett fat och häll över den saft och glaze som samlats på skärbrädan – mycket smak ligger just där! Strö persiljan över köttet för en fin fräsch smak.

9789174244632Receptet kommer från Mat av Mastio av Sandra Mastio (Bonnier Fakta, 2015). Är du nyfiken på fler recept av Sandra Mastio? Prova gärna Sandra Mastios viltfärsbiffar och Marinerade jordgubbar med vispad crème fraiche.

 

 

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera