Gravad lax

röktlax

Gravad lax:

1,5 kg lax
4 msk salt
2 msk socker
1 tsk stött vitpeppar och kryddpeppar
2 knippen dill

Blanda kryddorna, fördela dem jämt över laxen. Lägg dill under, mellan (om man har två sidor lax) och över laxen. Lägg i kylskåp, gärna under press i ca 2 dygn. När laxen är färdiggravad, torka bort samtliga kryddor och skär upp.

Gingravad lax:

1,5 kr lax
4 msk salt
2 msk socker
1 1/2 dl krossade enbär
1 dl gin
2 dl vatten

Blanda salt, socker och enbär med gin och vatten. Lägg i vätskan i en plastpåse tillsammans med laxen. Tryck ut luften och knyt ihop påsen ordentligt. Låt laxen ligga i kylskåp i ca 2 dygn. Vänd laxen då och då.  När laxen är färdiggravad torka av den med hushållspapper och skär upp.

Ett tips gällande all lax är att inte skära upp mer lax än vad som går åt. Gravad lax håller sig åtminstone i en vecka i kylskåp.

Print Friendly
No comments yet.

Kommentera