Gör egna inlagda kronärtskockor

konserveraDet är inte svårt att göra egna inläggningar, men ack så spännande att prova resultatet efter några veckors lagring. Detta recept på inlagda kronärtskockor kommer från Oded Schwartz inspirerande bok Konservera året runt. Att lägga in egna kronärtskockor är inte speciellt svårt, men det kan vara lite komplicerat att ansa kronärtskockorna.

Har du turen att få tag på babykronärtskockor räcker det med att avlägsna de yttre bladen och sedan dela dem på längden. Den mjuka bottnen kan vara kvar.

Svårighetsgrad: medel
Specialutrustning: steriliserad burk med bred hals och gummiring
Ger: cirka 750 g
Hållbarhet: 2 år
Serveringsförslag: Servera som antipasti eller tillsammans med pasta

Ingredienser
2 stora citroner
1½ msk salt
1 msk finhackad timjan
1,5 kg späda kronärtskockor
5 dl mild oliv-, jordnöts- eller sesamolja

InDesign PDF Preset: Penguin_PDF_Translation_Black

1. Riv skalet från 1 av citronerna och pressa båda citronerna. Behåll citronhalvorna.

2. Lägg citronskalet, citronsaften, salt och timjan i en stor glasskål och blanda tills allt salt löst sig.

3. Ansa kronärtskockorna och avlägsna bladen som omger hjärtat. Skär av stjälken så nära huvudet som möjligt, avlägsna bladen, gnid in det exponerade köttet med de sparade citronhalvorna för att hindra att det blir brunt. Ansa kronärtskockshjärtat med en liten kniv för att avlägsna trådiga bitar. Gnid in alla snittytor med citron. Använd en sked för att gräva ut det porösa inre köttet.

4. Om ett kronärtskockshjärta är stort kan du dela det i två delar. Lägg ansade hjärtan i citronsaftsmarinaden allt eftersom. Låt stå i 30 minuter.

5. Packa kronärtskockorna i burkarna. Vispa ihop olja och kvarvarande citronmarinad och häll i burken, se till att alla kronärtskockorna är täckta och försegla burken. De är klara om 6-8 veckor. skaka burken då och då för att blanda ingredienserna.

Prova även att göra inlagda kryddiga körsbärstomater. Även det receptet är hämtat från Konservera året runt.InDesign PDF Preset: Penguin_PDF_Translation_Black

 

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera