Gör din oxsvanslasagne på burk

13075105_o_3Detta frestande recept på oxsvanslasagne kommer från den trevliga kokboken The Flying Elk – Gastropub by Björn Frantzèn (Norstedts, 2016). Där väljer de att tillaga och servera oxsvanslasagnen på burk, ett roligt alternativ. Det går naturligtvis lika bra att göra lasagnen i en vanlig form om man föredrar det.

Att lasagne är mäkta populärt är väl ingen nyhet. På the Flying Elk gör de lasagnen ännu godare genom att tillaga den på oxsvans som bräserats under flera timmar i ugn.

4 PORTIONER

OXSVANS
1 kg oxsvans
2 msk vetemjöl
2 msk neutral rapsolja
300 g tomat, grovt skivad
100 g morot, skalad och hackad
200 g gul lök, skalad och hackad
2 vitlöksklyftor, skalade
5 timjankvistar
3 dl rött vin

BÉCHAMELSÅS
6 dl béchamelsås, se nedan
2 dl riven ost, gärna parmesan och mozzarella

LASAGNE
300 g lasagneplattor, gärna färska
1 dl riven ost, gärna parmesan och mozzarella

GRÖNA BLAD
100 gblandade gröna salladsblad och örter, sköljda och torkade
2 msk olivolja
1 msk ljus vinäger

METOD

OXSVANS
Mjöla oxsvansen och bryn den i oljan. Krydda med salt. Tillsätt tomat, morot, lök, vitlök och timjan och låt dem fräsa med. Tillsätt vinet och reducera till hälften återstår. Lägg i en ugnsform och täck med aluminiumfolie. Baka i ugnen på 120 grader i cirka 4 timmar.
Låt köttet svalna något och plocka sedan i fina bitar utan senor och ben. Koka ihop övriga ingredienser till en sås och vänd ned köttet. Smaka av med salt och peppar.

BÉCHAMEL
Blanda såsen med osten. Smaka av med salt.

LASAGNE
Ta fram 4 runda ugnståliga glasburkar. Stansa runda ringar av pastaplattorna. Häll lite béchamel i botten på burkarna, lägg på ett laget kött och sedan en pastaplatta. Upprepa dessa lager och avsluta med béchamel och ost. Grädda på 175 grader i ca 40 minuter och pastaplattorna är torkade, ca 20 minuter om de är färska.

Oxsvanslasagne på burk. Foto: Martin Botvidsson

Oxsvanslasagne på burk. Foto: Martin Botvidsson

 

SAUCE BÉCHAMEL
CA 2 DL

250 g mjölk
¼ gul lök, skalad och skivad
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 kryddnejlika
15-30 g saltat smör (15 g till sås, 30 g till stuvning)
15-30 g vetemjöl (15 g till sås, 30 g till stuvning)

METOD
Värm mjölken i en kastrull med lök, lagerblad, vitpeppar och nejlika. Låt dra i ca 10 minuter. Sila mjölken. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och fräs under omrörning i någon minut, utan att det tar färg. Tillsätt mjölken och vispa alltsamman slätt. koka upp och sjud under omrörning på svag värme i ca 10 minuter. Smaka av med salt.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera