Glasmästarsill

Mannerstromsglasmastarsill

Foto: Tomas Yeh

Det här är en riktig klassiker bland sillinläggningar: glasmästarsill. Den här gången i Leif Mannerströms fantastiska tappning. Mannerström säger själv så här: ”Den är fräsch och smakrik och är inlagd i en klar lag. Som med alla sillinläggningar, ta dig tiden att lägga in själv. Det är värt besväret – för det blir så gott”.

15 portioner

Ingredienser:
4 hela salta fetsillar
1 gul lök
1 rödlök
1 medelstor morot
1 skiva färsk ingefära (ca 10 g)

Lag:
2 dl ättikssprit (12%)
5 dl strösocker
7 dl vatten
6 lagerblad
1 tsk hela kryddpepparkorn
1 tsk hela vitpepparkorn
1 tsk hela svartpepparkorn
1 knippe dill

Inläggning:
1 gul lök
1 rödlök
1 morot
1 skiva färsk ingefära (ca 10 g)
1 skiva färsk pepparrot (ca 10 g)
1 knippe dill
2 tsk gula senapskorn
4 vitpepparkorn
4 lagerblad

Gör så här:

Dag 1:
Rensa och putsa sillen men låt ryggbenet sitta kvar, skär sillen i ca 2 cm tjocka bitar.
Vattna ur dem i 2 dygn genom att lägga dem i rikligt med kallt vatten som byts ut en gång under urvattningen.
Dag 3:
Skala och skiva gul lök, rödlök, morot och ingefära. Varva sillbitarna och grönsakerna fint i en rymlig glasburk.
Låt stå med lock över natten, då ”gifter sig” löken och sillen fint.
Koka ihop ingredienserna till lagen på svag värme i ca 10 minuter. Låt stå i kylen över natten och sila sedan.
Dag 4:
Lyft upp sillen och ta bort grönsakerna.
Skala och skiva gul lök, rödlök, morot, ingefära och pepparrot till inläggningen och grovhacka dillen.
Varva sill och inläggningsgrönsakerna med kryddorna i en glasburk och slå på lagen.
Låt vila i ytterligare minst 2 dygn.

mannerstromsJulReceptet kommer från boken Mannerströms jul (2013, Norstedts). Läs mer om boken i Jul: Mannerström vs Morberg

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera